Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS reprèn l’Observatori per a Persones Majors de Mallorca, un espai de reflexió i debat sobre els nous reptes que planteja l’envelliment

L’IMAS reprèn l’Observatori per a Persones Majors de Mallorca, un espai de reflexió i debat sobre els nous reptes que planteja l’envelliment

(01/12/2022)

La consellera Sofia Alonso ha presidit el ple d’avui en el qual professionals de destacada rellevància han defensat la necessitat d’adaptar els recursos i serveis als desitjos i sensibilitats que demanda la gent gran.

Presentar les línies estratègiques de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) per liderar el canvi de model cap a una atenció més personalitzada i fomentar l’envelliment actiu en el propi entorn de cada persona a partir d’un treball comunitari en xarxa que compti amb la implicació de totes les administracions i entitats. Aquest ha estat el principal objectiu de la sessió plenària de l’Observatori per a Persones Majors, que avui s’ha reprès de manera presencial després d’haver-se vist interromput per la pandèmia.

La presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, que ha presidit el ple, ha insistit en la «importància d’òrgans com aquest Observatori per fomentar la col·laboració entre administracions i entitats i dur a terme polítiques adaptades als desitjos i necessitats del col·lectiu, apropar els serveis a les persones i facilitar que tothom gaudeixi d’un envelliment saludable i actiu prop de casa seva, en igualtat de condicions i independentment del seu lloc de residència. Hem d’avançar cap a un model d’atenció comunitària integral que doni resposta al que vol la gent gran. Hem de construir una Mallorca per a tothom».

En la mateixa línia, s’han pronunciat els directors insulars d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, i d’Atenció Sociosanitària, Elsa Herranz, qui han exposat les actuacions que l’IMAS duu a terme per implantar el nou model d’atenció que situa les persones en el centre de les polítiques. Han destacat la tasca de prevenció, tant en l’àmbit de la salut mental com en el del deteriorament cognitiu o social, que es promou des de la institució insular, així com la tasca de les llars socioculturals per implicar les persones majors en el dia a dia de la comunitat. Igualment, d’acord amb l’objectiu d’oferir una atenció específica a cada cas, s’ha fet un especial incís a la tasca de l’equip del Servei de Prioritat Social de l’IMAS que, en col·laboració amb altres institucions i serveis d’atenció social i sanitària, treballa per resoldre situacions complexes de necessitat de les persones majors que es troben en situació o risc de vulnerabilitat.

«Cal readaptar els recursos i adaptar-los a les preferències de la ciutadania, que vol envellir prop de ca seva. Hem de facilitar els ajuts que precisi cada persona per afrontar l’envelliment segons la seva filosofia de vida i, a més, hem d’evitar situacions d’aïllament no desitjat» ha explicat Omar Lamin. En aquest sentit, ha afegit que «la coordinació entre totes les administracions i entitats és determinant per construir uns serveis de proximitat eficients». El Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) que l’IMAS ha implantat arreu de Mallorca perquè tothom pugui rebre les cures i l’atenció específica necessària a ca seva, o el conjunt de programes i serveis de prevenció i de foment de l’autonomia, adreçats a persones majors en l’entorn comunitari són alguns dels exemples que s’han exposat en el ple.

Per part seva, Elsa Herranz ha remarcat la transformació de les residències de l’IMAS per adaptar-les al nou model d’atenció a partir d’una distribució en petits mòduls, on els usuaris convisquin en petits grups i amb els mateixos professionals de referència, així com en la capacitat de l’equip de Prioritat Social per adaptar els recursos i donar resposta a les necessitats més específiques de les persones majors que es troben en situació de vulnerabilitat. «El canvi de cultura basat en el model d’atenció centrat en la persona ja s’ha iniciat i des de la Direcció d’Atenció Sociosanitària de l’IMAS tenim alineada la nostra estratègica perquè aquest canvi sigui una realitat» ha manifestat  Herranz.

Totes aquestes línies estratègiques estan plasmades en el document elaborat des de l’IMAS per avançar en el canvi de model: «Una Mallorca per a totes les persones: estratègia davant el Repte Demogràfic i d’Envelliment Actiu i Saludable (2022-2030)». Aquesta estratègia es basa en el reconeixement dels drets humans de les persones adultes i en els principis de les Nacionals Unides d’independència, participació, dignitat, assistència, realització dels propis desitjos de cada persona, igualtat d’oportunitats i bon tracte.

L’Observatori de Persones Majors és un òrgan col·legiat creat per l’IMAS l’any 2014 per analitzar la realitat i les necessitats psicosocials i econòmiques de les persones majors de Mallorca a partir de la perspectiva de diferents professionals i responsables de l’àmbit, per dissenyar, així, propostes de millora a les diferents administracions i entitats que treballen amb aquest col·lectiu.

Concretament, formen part d’aquest organisme representants de les conselleries de Salut i Afers Socials del Govern de les Illes Balears, la regidoria de cultura i benestar social de l’Ajuntament de Palma, la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Societat Balear de Gerontologia i Geriatria (SBGG), l’Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT), empreses que treballen en l’àmbit de les persones majors, a més de 3 municipis de Mallorca i entitats com Creu Roja, Fundació La Caixa, Fundació Aldaba, Intress, Grec, Càritas i La Sapiència així com representants dels grups polítics del Consell de Mallorca, de les Mancomunitats o dels ajuntaments amb el nombre més elevat de persones majors com Calvià, Manacor i Llucmajor.

El Consell de Mallorca aposta de manera ferma per la creació d’òrgans de participació en què les persones mateixes puguin transmetre les seves necessitats reals i implicar-se en la posada en marxa de noves iniciatives de millora. En aquesta línia, aquesta mateixa setmana s’ha posat en marxa el Consell de Persones Majors, amb representants de les federacions, associacions i entitats de persones majors de Mallorca, així com dels grups polítics amb representació al ple del Consell de Mallorca.