Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'IMAS forma 100 tècnics dels Serveis Socials Municipals en prevenció, detecció i abordatge de conductes suïcides

L'IMAS forma 100 tècnics dels Serveis Socials Municipals en prevenció, detecció i abordatge de conductes suïcides

(19/11/2022)

La institució insular posa al seu abast pautes per combatre aquesta i altres qüestions relacionades amb la salut mental, la sensibilització i lluita contra l’estigma

Proporcionar la informació necessària per detectar qualsevol tipus de conducta suïcida, identificar les persones en situació de vulnerabilitat i els factors de risc o dotar d’eines d’actuació, intervenció i reparació són alguns dels propòsits del curs «Prevenció, detecció i primer abordatge de la conducta suïcida i les autolesions», organitzat per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) aquests dies a Selva.

Un total de 100 professionals dels serveis socials dels diferents ajuntaments de Mallorca han participat en aquesta formació teoricopràctica impartida per la responsable de l’Observatori del Suïcidi i coordinadora Autonòmica de Prevenció de la Conducta Suïcida, Nicole Haber, i que s’emmarca dins la tasca formativa que l’IMAS, a través de la direcció insular de Suport Territorial, duu a terme amb l’objectiu final i prioritari de millorar els coneixements, habilitats i competències dels professionals dels serveis socials comunitaris bàsics. 

Els ajuntaments són la porta d’entrada als serveis socials públics i, en aquest sentit, «és important que tots els professionals dels serveis socials municipals disposin de recursos per actuar de forma ràpida i efectiva ajudant a evitar l’empitjorament de conductes suïcides o autolesives i garantit la seguretat de les persones que les manifesten», asseguren els responsables de l’organització. 

El curs respon als interessos que s’han anat manifestant als diferents espais de feina conjunts amb el Servei de Prevenció Comunitària i Suport Territorial. La majoria de les persones que han participat han coincidit que «l’establiment de procediments clars i concrets per treballar la prevenció i la intervenció en situacions de risc ha d’estar acompanyat per accions de formació i més en aquests moments en els quals els efectes psicològics i emocionals van en augment».

Durant la part teòrica, s’ha parlat sobre la coordinació autonòmica per a la prevenció del suïcidi, dels mites sobre la persona amb ideació suïcida, l’etiologia de la conducta suïcida, els factors de risc o senyals d’alarma. A la part pràctica, s’han desplegat estratègies i tècniques per a la prevenció de la conducta suïcida i les autolesions i s’han donat pautes per a un primer abordatge i acompanyament a familiars i persones amb aquests tipus de conducta.

Aquesta formació, és una mostra de la implicació de l’IMAS per formar a professionals per visibilitzar, acompanyar i millorar el benestar emocional, psicològic i social de les persones que pateixen algun trastorn de salut mental i en la lluita contra l’estigma, encara que les iniciatives socials de la institució insular en relació a la salut mental van més enllà. En aquest sentit, a principis del pròxim any l’IMAS signarà el primer concert a sis anys d’Atenció Integral i Promoció de l’Autonomia destinat a persones amb una discapacitat associada a un trastorn de salut mental. Això suposarà la consolidació de 65 places amb diferents entitats de Mallorca vinculades amb l’àmbit de la salut mental.

En relació a la importància de la formació sobre diferents problemàtiques que puguin rebre el personal dels serveis socials comunitaris bàsics de l'illa, des de l’Àrea de Suport Territorial s’ha preparat el Pla de Formació de l’IMAS per als serveis socials comunitaris bàsics pels anys 2023-24, proposant 14 accions formatives per al 2023 i altres 22 per al 2024.