Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS conclou el primer curs de formació del programa d’acolliment familiar per a infants estrangers no acompanyats

L’IMAS conclou el primer curs de formació del programa d’acolliment familiar per a infants estrangers no acompanyats

(02/07/2021)

Quatre famílies d’origen senegalès han participat a les sessions on s’han treballat pautes educatives i emocionals per ajudar aquests joves a integrar-se socialment i en la transició a la vida adulta

Professionals especialitzats de l’Àrea d’Infància i Família de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han conclòs aquesta setmana el primer curs de formació obligatòria previ a l’acolliment familiar específic per a menors estrangers no acompanyats. Quatre famílies d’origen senegalès han participat en les sessions didàctiques d’aquesta modalitat d’acolliment, anomenada ACOTE, que l’Institut Mallorquí d’Afers Socials va posar en marxa a mitjan mes de maig per respondre a les necessitats específiques d’un col·lectiu d’especial vulnerabilitat, en greu risc d’exclusió i de desemparament. 

L’IMAS és la primera institució pública en tot l’Estat que ofereix un programa d’acolliment familiar destinat exclusivament a menors estrangers no acompanyats. El president, Javier de Juan, ha explicat que «garantir la protecció i el benestar d’aquests infants, el seu desenvolupament personal i la seva inserció és una prioritat per a nosaltres. Són joves d’entre 14 i 17 anys que han hagut de prendre, més prest del que els toca per edat, decisions d’adults, que han hagut d’aprendre a sobreviure tots sols en l’adversitat i han seguit endavant, però que, malgrat tot, continuen sent infants en situació d’especial vulnerabilitat, amb necessitat de suport i protecció i amb la il·lusió i el dret d’una oportunitat i un futur».

En aquest sentit, tot i que qualsevol persona interessada que compleixi els requisits pot formar part d’aquest tipus d’acolliment, la Direcció Insular d’Infància i Família s’ha posat en contacte amb associacions dels països de procedència per cercar famílies amb perfils compatibles amb aquests joves i poder-los oferir una llar amb una cultura, tradicions i idioma similars als seus que els faciliti la integració a Mallorca. 

Un equip format per psicòlegs i educadors socials han impartit a aquestes quatre primeres famílies un total de dotze hores de formació, en les quals, a més de treballar l’emancipació i els aspectes que tenen a veure amb les emocions, expectatives i vivències, se’ls ha dotat de les habilitats necessàries per fer front de manera adequada a les tasques i als reptes de l’acolliment. 

El procés es completarà els pròxims dies amb dues entrevistes, una a les oficines del servei d’acolliment familiar i una altra al domicili de la futura família acollidora, a partir de les quals es valorarà l’aptitud de les persones participants. 

En el darrer mes i mig, un total de deu famílies s’han mostrat interessades a formar part del programa ACOTE. Els requisits són tenir la residència habitual i legal a l’illa, i plena capacitat jurídica i d’actuar. Les famílies que decideixen iniciar el procés d’acolliment  tenen uns drets i han de complir una sèrie de compromisos, com ara vetlar per l’infant, tenir-lo en la seva companyia, alimentar-lo, educar-lo i donar-li una formació integral, informar de qualsevol incidència que el pugui afectar així com respectar l’origen i el passat del jove i col·laborar en la supervisió per part dels equips de seguiment de l’acolliment.

L’acolliment familiar forma part del model d’atenció centrada en la persona que l’IMAS aplica a tots els col·lectius vulnerables amb qui fa feina i cerca garantir el bon desenvolupament integral de l’infant o l’adolescent. Abans de l’estiu, l’IMAS va llançar la campanya «Un món de famílies», amb l’objectiu d’incrementar el nombre de famílies acollidores, a la vegada que presentava tant aquest programa nou com un altre d’especialitzat, anomenat ABRIC, adreçat a infants amb necessitats conductuals.  

Des de llavors, 59 famílies s’han mostrat interessades a formar part del banc de famílies acollidores de l’IMAS. La institució insular ofereix informació sobre el procés al telèfon gratuït 900 100 444, en horari de 9 a 17 h de dilluns a divendres, en el web www.imasmallorca.net i també atén qualsevol tipus de dubte al respecte a través del correu electrònic familiesacollidores@imas.conselldemallorca.net.