Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS amplia la capacitat d’acolliment residencial per a menors migrants no acompanyats amb un nou centre de 8 places

L’IMAS amplia la capacitat d’acolliment residencial per a menors migrants no acompanyats amb un nou centre de 8 places

(22/07/2021)

El centre, que està en funcionament des de fa 15 dies, ha rebut avui la visita del president de l’IMAS, Javier de Juan, i la directora insular d’Infància i Família. 

El president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, acompanyat per la directora insular d’Infància i Família, María Ángeles Fernández, ha visitat aquest dijous el nou centre d’acolliment residencial habilitat per l’IMAS destinat a menors estrangers no acompanyats. Aquest nou recurs assistencial està gestionat  per la Fundació Diagrama i té una capacitat per a fins a vuit adolescents. 

«És una llar per als joves que arriben a l’illa sense cap referent, que tenen un perfil més alt d'emancipació i on es treballa la seva inserció laboral i la seva formació professional», ha explicat el conseller de Drets Socials. Amb aquest objectiu des del primer moment es fa feina en un pla d’alfabetització i coneixement de l’idioma. «La major part de joves migrants que són acollits dins el sistema de protecció, són adolescents d’entre 15 a 17 anys, tenen formació bàsica i volen trobar una feina com abans millor, però desconeixen el català i tenen greus mancances de lectura i escriptura. És important donar-los una eina perquè comencin a conèixer el lloc que els acull. Com més aviat puguem intervenir-hi, millor», ha afegit de Juan.

En aquest sentit, durant l’estada al centre, a més d’aprendre l'idioma i pautes per una vida independent, també reben cursos formatius per poder inserir-se al món laboral amb millors possibilitats d'obtenir una ocupació qualificada i duradora. De fet, un cop s’ha fet un diagnòstic pedagògic per a cada jove se l’encamina cap a la formació professional o bé cap al mercat de treball. 

Així mateix, aprenen a realitzar tasques de la llar i s'han d'ocupar de la gestió domèstica i de la pròpia organització personal, per tal que quan surtin del circuit de protecció siguin plenament capaços d'autogestionar-se. Tot aquest procés el fan amb acompanyament i supervisió d'educadors les 24 hores del dia.

El conseller ha reiterat que «hem de passar de l’emergència a l’atenció integral, més personalitzada» i que l'aposta de l’IMAS no passa per grans centres sinó per espais més petits i especialitzats, i a la vegada «donar resposta a les necessitats del moment». D’aquesta manera, la directora insular d’Infància i Família ha explicat que «en total hem incrementat amb 13 places residencials noves la xarxa assistencial per a aquest perfil de joves, ja que a més de les 8 places d’aquest nou centre, hem passat de 16 a 21 places en el de primera acollida. Igualment, continuam treballant en el programa d’acolliment familiar adreçat als infants migrants que arriben sense referents familiars». 

Ara mateix l’IMAS prepara ja el segon curs de formació del programa Acote que pretén donar un acompanyament més individualitzat en un entorn acollidor als adolescents que han arribat sols a l’illa. Quatre famílies residents a Mallorca participaren de les primeres sessions didàctiques.