Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’exposició “Androids in the Woods” indaga en el projecte de Toni Amengual, guanyador del primer Premi Mallorca de Fotografia

L’exposició “Androids in the Woods” indaga en el projecte de Toni Amengual, guanyador del primer Premi Mallorca de Fotografia

(10/04/2019)

Aquest dijous, 11 d’abril, obrirà les portes a la sala d’exposicions de la tercera planta del Centre Cultural la Misericòrdia la instal·lació fotogràfica “Androids in the Woods”. Una proposta nascuda a partir del projecte guanyador del primer Premi Mallorca de Fotografia Contemporània creat l’any 2018 pel Consell de Mallorca.

Com les noves tecnologies i les xarxes socials han canviat les relacions humanes? Aquesta pregunta es troba en la gènesi del projecte fotogràfic “Androids in the Woods”, amb el qual Toni Amengual va guanyar el primer Premi Mallorca de Fotografia Contemporània nascut l’any 2018 des de l’Arxiu del So i la Imatge del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

La mateixa pregunta és la que recorre ara la sala d’exposicions de la tercera planta del Centre Cultural la Misericòrdia aquests dies en una mostra que consta de 9 fotografies, en què es combinen imatges de l’entorn i retrats realitzats durant una estada que l’artista va realitzar el desembre de 2017 a Haukijärvi (Finlàndia) a una residència allunyada dels centres urbans. Durant l’estada, Toni Amengual va posar en pràctica un projecte pendent: descobrir qui hi ha darrera dels avatars que es creen a la xarxa de cites més famosa del món: Tinder. Una manera de posar al descobert la voluntat recurrent en la nostra societat d’aparentar el que no s’és, d’exhibir una vida que no tenim, que exageram o que, directament, ens inventam.

L’exposició  inclou també una peça audiovisual de 4 minuts i 10 segons de durada amb fotografies i vídeos de l’entorn, captures de pantalla de Tinder de les persones amb les quals Amengual va tenir contacte virtual i fotografies de les cites, a més d’una sèrie de retrats de famílies que viuen als voltants de la residència on es va desenvolupar el projecte. Una combinació que vol aprofundir en la idea de recerca de l’amor i el concepte romàntic de parella i família.

“Amb aquesta exposició completam un cicle” explica el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, “l’any 2018 vàrem crear el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània, després d’haver recuperat els premis literaris. Un premi vinculat a l’Arxiu del So i la Imatge, que des d’un principi ha cercat premiar un projecte fotogràfic i una trajectòria, i que va molt més enllà d’atorgar un reconeixement sinó que ens havíem d’implicar molt més, havíem de fer una passa més: donar suport a la promoció tant de l’obra com de l’autor. I aquí en tenim el resultat”.

Per a Francesc X. Bonnín, responsable de l’ASIM “aquest premi és una oportunitat també per a nosaltres, perquè a més d’apostar per la fotografia històrica també ho feim per la fotografia que es fa ara, la més vanguardista. Estam davant una exposició arriscada, que és més una instal·lació fotogràfica i que també tindrà el seu complement amb un catàleg, que té la seva pròpia entitat i que presentarem a final de maig”.

¿¿¿¿¿¿¿