Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'exposició "Present Immediat" proposa una revisió dels certàmens municipals d'art a Mallorca

L'exposició "Present Immediat" proposa una revisió dels certàmens municipals d'art a Mallorca

(20/09/2017)

I ho fa a través d'una selecció d'obres de quinze artistes i col·lectius, guardonats amb premis locals de pintura i arts plàstiques, que formen part del fons d'art contemporani de nou municipis de Mallorca. És la gran aposta del Departament de Cultura del Consell en motiu de la Nit de l'Art 2017 de Palma, que acull el Centre de Cultura "Sa Nostra". L'oferta expositiva del Consell per aquesta cita cultural es completa amb cinc propostes més al Centre Cultural la Misericòrdia, una exposició al carrer del Teatre Principal de Palma i un recorregut per les galeries destinat a públic professional.

"Present immediat. Una revisió dels certàmens municipals d'arts plàstiques i visuals a Mallorca (2002-2017)" és una de les apostes del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell per aquesta Nit de l'Art 2017 de Palma.

 

Ubicada al Centre de Cultura "Sa Nostra", l'exposició col·lectiva aglutina obres d'Arantxa Boyero, Carles Congost, Democracia, Patricia Esquivias, Lara Fluxà, Bel Fullana, Grip Face, Las Taradas, Nauzet Mayor, Neus Marroig, Levi Orta, Tomàs Pizá, Marta Pujades, Francesc Ruiz i Laura Torres Bauzà. Tots ells tenen en comú haver estat guardonats en certàmens municipals d'arts plàstiques i visuals que s'han convocat en els darrers quinze anys a Mallorca. 

 

La comissària, Pilar Rubí, ha recercat en les col·leccions d'art contemporani de 9 municipis de l'illa (Binissalem, Calvià, Felanitx, Inca, Manacor, Marratxí, Palma, Pollença i Santanyí) d'on ha nascut una selecció de setze obres de quinze artistes i col·lectius, amb una presència destacada de creadors locals, als quals se'n sumen de nacionals i internacionals. 

 

Per al vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, "aquesta exposició ajuda a donar visibilitat als certàmens d'art que se celebren als diferents ajuntaments de Mallorca i també als artistes que s'hi presenten. És una manera d'encoratjar els ajuntaments perquè segueixin apostant per la promoció cultural i per la creació i consolidació d'aquests fons artístics municipals". 

 

Pilar Rubí, comissària de l'exposició, explica que "Present Immediat" s'articula "a partir de la història que ens conta cada una de les peces que en formen part. Històries que connecten amb el nostre present immediat: hi ha peces que l'artista aborda des d'una perspectiva íntima i poètica i altres on es mostra un posicionament ideològic més crític". 

 

La presència del Departament de Cultura del Consell en la Nit de l'Art 2017 de Palma també es fa molt visible al Centre Cultural la Misericòrdia on aquest dissabte 23 de setembre s'inaugurarà "Art Forana", a la planta baixa, amb la participació de la galeria Espai d'Art B2 de Sóller, que presenta obra fotogràfica de Bettina Bachem; la galeria Dionís Bennàssar de Pollença que aposta per la pintura de Jorge Azri; i el CCA - Andratx que exposa pintura de Josep Santamaria. A la sala de l'Arxiu del So i de la Imatge, l'artista felanitxer Pere Banek inaugurarà "Hipoderma", una proposta que destaca per les intervencions a base de grafits, on es barregen i combinen lletres amb dibuixos figuratius. 

 

Aquestes dues propostes se sumen a d'altres que també coincideixen en el temps amb aquesta cita amb l'art contemporani. Els visitants a la Nit de l'Art de Palma podran gaudir de l'exposició "Halard, del Moral i Torres. Tres fotògrafs miren Barceló a la catedral de Mallorca", a la capella de la Misericòrdia; de la instal·lació de Joan Lacomba, "envaSOS", al pati de l'edifici; i també de l'exposició fotogràfica "En retrospectiva", organitzada per Metges del Món, que també projectaran vídeos que formen part de la campanya "Persones que es mouen". 

 

Ben al mig del carrer, a la Rambla seguirà cridant l'atenció dels visitants l'exposició "Introescena. Imatges del Principal entre bambolines" amb fotografies de Pep Bonet, José Taltavull i Xim Izquierdo, organitzada pel Teatre Principal de Palma. 

 

La col·laboració del Consell amb la Nit de l'Art 2017 també inclou un recorregut professional per les galeries d'ArtPalma, ubicades en el centre de la ciutat, i també a l'exposició de "Sa Nostra", aquest divendres, 22 de setembre, a les 18:30 hores. La proposta es dirigeix a professionals del món de l'art, que podran fer un itinerari guiat que s'oferirà en tres idiomes -català, castellà i anglès-. Hi ha 60 places disponibles (s'ha de confirmar assistència a gallery@lacajablanca.com)

 

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha recordat que el suport del Departament de Cultura al món de les arts plàstiques i visuals es vehicula durant tot l'any a través d'una convocatòria d'ajuts destinada tant a la realització de projectes expositius per part d'artistes com a les galeries d'art; dues línies d'actuació que disposen de 60.000 € cada una i que aquest 2017 ha atorgat 12.000 € a propostes expositives de quatre galeries relacionades específicament amb la Nit de l'Art de Palma. 

 

Miralles ha estat acompanyat aquest migdia en la presentació de "Present Immediat" pel director insular de Cultura, Rafel M. Creus, la comissària de l'exposició, Pilar Rubí i Jordi Mulet, responsable de Relacions Institucionals de BMN-Sa Nostra.