Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’encesa de talaies i talaiots en defensa dels drets humans assoleix dimensió internacional

L’encesa de talaies i talaiots en defensa dels drets humans assoleix dimensió internacional

(14/01/2019)

La iniciativa en defensa dels drets dels refugiats i del patrimoni s’ha estès per les Illes Balears i ha arribat al Nord d’Àfrica. Una jornada en la qual s’han encès 57 punts a la costa i a l’interior de Mallorca, 16 talaiots a Menorca i s’ha viscut també a la localitat de Ouedlau, al Marroc.

Passaven nou minuts de la una del migdia i a la Torre de l’Homenatge del Castell de Bellver s’encenia la primera bengala de fum, senyal que l’itinerari que havia començat al far de Na Pòpia a sa Dragonera a les 13 hores ja havia arribat a Palma. Uns vint minuts ha trigat el senyal del segon itinerari, que ha connectat des de sa Dragonera punts d’encesa a la Serra de Tramuntana, Llevant i Migjorn de Mallorca fins arribar al cap de comandament de Bellver, estenent-se també per l’interior de l’illa. Un protocol que s’ha repetit a l’horabaixa, amb senyals de llum.

Prèviament, Aina Benito en representació de la ciutadania llegia el manifest d’aquesta tercera edició d’encesa de torres de defensa pels drets humans, amb el lema “Talaies i talaiots de les Illes Balears. Un cant pels drets humans” i que enguany ha fet especial èmfasi en la denúncia de la violència que pateixen les dones refugiades que “a més de jugar-se la vida com els seus companys de viatge, les dones sovint són sotmeses a vexacions i abusos de caràcter sexual o són captades per xarxes d’explotació i de tracta de persones”.

“Seguim aprofundint en el sentit d’aquest projecte que és crear una sensibilitat entorn a la mar Mediterrània i a tota la problemàtica dels refugiats” ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “seguim conservant l’esperit pel qual la societat civil de Mallorca va impulsar aquesta iniciativa fa tres anys en defensa del patrimoni dels drets humans”.

Miralles ha participat al migdia en l’encesa al Castell de Bellver al costat de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el cap de torre, Pep Lluís Moyà; Martí Mayol, membre del grup de primers impulsors d’aquest projecte d’encesa a través de l’Institut de Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques; l’expert en torres, Àngel Aparicio; Carlos Marín, representant d’Amnistia Internacional; Antònia Rosselló, gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat; i Francisca Niell, coordinadora general de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palma, entre d’altres.

La jornada d’enguany ha sumat un altre moment emotiu i és el Cant pels Drets Humans, al qual s’han sumat una desena de corals arreu de Mallorca. Al Castell de Bellver han estat els integrants de l’Orfeó Ramon Llull i de la coral Ireneu Sagarra els encarregats de posar veu, al costat de la resta d’assistents, a la cançó de Lluís Llach, Viatge a Ítaca.

Les imatges de grups excursionistes, associacions, amics i voluntaris participant en aquesta tercera edició de l’encesa pels drets humans s’han succeït durant la jornada a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #TorresDretsHumans i també #TalaiotsPelsDretsHumans des de Menorca, on aquest 12 de gener de 2019 s’han encès 16 talaiots –un a Ciutadella i la resta a la zona de Llevant, entre Alaior i Es Castell-.

“Cada talaiot l’ha encès una entitat diferent o persones a títol personal”, explica Cecilia Ligero, una de les coordinadores de l’encesa a Menorca, “a l’hora acordada s’han encès tots a la vegada i al centre de comandament, ubicat a Talatí de Dalt, a Maó, un cop acabada l’encesa s’ha cantat Viatge a Ítaca. L’experiència ha estat molt interessant perquè ha servit per comprovar la connexió visual que existeix entre els diferents talaiots”.

La diferència horària ha fet que la constatació de l’encesa al nord d’Àfrica hagi arribat una mica més tard. A la localitat de Ouedlau, al Marroc, s’ha llegit el manifest de la jornada, gràcies a les gestions realitzades des del Fons Mallorquí de Solidaritat, que treballa en projectes de cooperació i de democràcia local en aquesta localitat i també a Mahdia a Tunísia, un altre punt que s’ha mobilitzat en aquesta tercera edició de l’encesa.