Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Associació per la Memòria històrica de Mallorca trasllada al Consell diferents projectes destinats al reconeixement i dignitat de les víctimes

L’Associació per la Memòria històrica de Mallorca trasllada al Consell diferents projectes destinats al reconeixement i dignitat de les víctimes

(26/08/2015)

El president Ensenyat s’ha reunit aquest matí en audiència amb els representants de Memòria històrica de Mallorca, Maria Antonia Oliver, Tonina Mercadal i Pere de Echave. L’Associació ha presentat diversos projectes la finalitat dels quals és reconèixer la dignitat de les víctimes de la repressió franquista a l’illa.

Els representants de Memòria històrica de Mallorca han exposat al president del Consell diverses iniciatives per dignificar als represaliats del franquisme i la repressió a l’illa.

El primer d’aquests projectes és el programa educatiu Jaume Serra Cardell, centrat en l’àmbit educatiu, els destinataris del qual són estudiants d’institut, tant d’ESO com de batxiller. El programa vol treballar amb l’alumnat dotant-los d’eines per a la cerca, incentivant la creació pròpia de continguts en l’àmbit de la redacció acadèmica. Es preveu crear un premi per al millor treball.

L’Associació ha aprofitat la visita al Consell per reivindicar la celebració del Dia de la Memòria Històrica de Mallorca el darrer dissabte de maig, ja que és l’aniversari del mur de la memòria.

Una de les idees més ambicioses que s’han plantejat és l’exhumació de la fossa de Porreres, on es creu que hi ha més d’un centenar de cossos. Per poder fer aquests treballs d’exhumació, els membres de Memòria Històrica han demanar al president la col·laboració dels arqueòlegs del Consell, ja que «molts pobles manquen dels mitjans necessaris per poder dur a terme aquesta tasca».

Lligada a aquesta iniciativa va la creació d’una sèrie de quatre programes audiovisuals per analitzar la memòria històrica des d’una perspectiva actual: la querella argentina, la fossa exhumada de Sant Joan o la pervivència del franquisme en l’actualitat a través de la simbologia de la dictadura. 

Una de les darreres peticions que han fet és la de la recuperar la figura de Jaume Garcia Obrador, darrer president de la Diputació Provincial durant la Segona República, afusellat l’any 1939. L’Associació de Memòria Històrica de Mallorca demanarà formalment que es pengi el seu retrat en la galeria de fills predilectes de Mallorca.

A més, enguany l’Associació rebrà el guardó Jaume II per la seva tasca de «restauració de la dignitat i l’honor de les víctimes de la Guerra Civil i la posterior repressió a Mallorca» i també per la feina «d’explicar i donar a conèixer una part de la nostra història que se’ns ha ocultat o s’explica sense el rigor ni el respecte necessari cap a les víctimes».

«Avui hem tengut un primer contacte amb l’Associació, que fa una feina impagable en el terreny de la dignitat i de la memòria. Ens han plantejat un conjunt d’activitats en les quals el Consell de Mallorca s’ha d’implicar», ha  explicat el president Ensenyat després de la reunió.