Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L'Associació de Persones Sordes de Mallorca celebra el seu 75 aniversari amb nous reptes

L'Associació de Persones Sordes de Mallorca celebra el seu 75 aniversari amb nous reptes

(05/08/2017)

En un paratge tan especial com la clastra de Raixa es van reunir més de 300 persones sordes de Mallorca i d'arreu de l'Estat per a celebrar l'aniversari de l'associació creada per Margarita Jofre ara ja fa 75 anys. A l'acte també hi van assistir autoritats del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears.

Va ser una nit especial, on el silenci regnava a la clastra de la finca pública de Raixa amb algunes veus esporàdiques. Una realitat que per molts oients és poc ortodoxa i que per un dia els obligava a adaptar-se a una llengua que no era la seva, la de signes. El 75 aniversari de l'APSM amb public majoritàriament sord i vingut de tot Mallorca i de la resta de l'estat, s'inicià amb uns micro espectacles de teatre i poesia en llengua de signes interpretats per actors i poetes sords locals, nacionals i internacionals. Concretament José Gallardo -actor i lletrista-, Miquel Ángel Sampedro –poeta- Carlos Veas, Ace Mahabaz i Brian Duffy.


Es continuà amb la projecció del documental "Present i Passat, 75 anys construint identitat" realitzat per Toni Bonet on diverses persones sordes de Mallorca recordaven la figura de Margarita Jofre, la primera presidenta de l'associació i les fites que a poc a poc i amb molta lluita van anar aconseguint. Després fou el torn dels parlaments de Concepción Díaz, presidenta de la Confederació Nacional de Sords d'Espanya; Marcos Pons, president de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears i Josefina Lloret, vicepresidenta de l'APSM.

"En aquest documental hem pogut veure tot el camí que ha fet el moviment associatiu de persones sordes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. El canvi tan significatiu de vida i totes les fites aconseguides, però ara, la gent jove ha de continuar aquesta lluita, ja que ens queden moltes altres barreres que superar. Per aquest motiu vull reivindicar la figura de Margarita Jofre, perquè és un bon exemple de lluita per a nosaltres i els nostres joves" va declarar la vicepresidenta de l'APSM, Josefina Lloret.

A l'acte hi van assistir la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, el vicepresident i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver, la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón; el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marc Herrera i les conselleres i conseller Apolonia Miralles, Catalina Cirer i Ivan Sevillano.

El 75 aniversari de l'APSM és una oportunitat única i merescuda de retre homenatge a una trajectòria exemplar del món associatiu, així com demostra el reconeixement que recentment ha atorgat el Consell de Mallorca amb la Medalla d'Or i Gratitud de l'illa de Mallorca. Per aquest motiu la finca pública de Raixa acoll l'acte central d'aquesta commemoració amb el qual pretenem fer valdre el treball realitzat i l'agraïment a les persones i entitats que han acompanyat la història de l'Associació. "Des del Consell de Mallorca volem seguir donant suport al col·lectiu de persones sordes i al seu moviment associatiu, perquè segueixin avançant i superant una barrera que els oients moltes vegades no en som conscients, la del so".

El Consell, com a institució capdavantera en la creació del servei d'interpretació de llengua de signes, així com reconeixedora dels drets de les persones sordes de Mallorca a utilitzar la seva pròpia llengua; ha volgut donar el seu suport i reconèixer la feina feta com a moviment associatiu.

L'acte finalitzarà amb la visita guiada de l'exposició de caràcter retrospectiu de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca.