Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Agència defensa el territori amb 38 demolicions des del gener de 2016

L’Agència defensa el territori amb 38 demolicions des del gener de 2016

(28/03/2017)

La Memòria 2016 de l’Agència de Defensa del Territori demostra l’impuls donat en favor del territori de Mallorca. Des del gener de 2016 s’han executat 38 demolicions, a les quals cal sumar-ne 35 més que, ara per ara, es troben en execució o en tramitació de la llicència.

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el gerent de l’Agència de Defensa del Territori de Mallorca (ADT), Tomeu Tugores, han presentat la Memòria 2016 de l’Agència.

Per a la consellera, “amb les dades demostram que hem aconseguit donar l’impuls a l’Agència i hem fet un bot tant qualitatiu com quantitatiu. Feim complir la llei i duim endavant una acció d’exemplaritat. La gent al carrer ja veu que les demolicions sí que són possibles”.

 

DEMOLICIONS QUE RETORNEN LA NORMALITAT AL TERRITORI

L’any passat es varen dur a terme 26 demolicions que es poden sumar a les 12 que ja s’han fet durant el primer trimestre d’enguany. Per tant, són 38 demolicions en total, el doble de les 19 que s’havien executat des de l’inici de l’Agència. A més, ja hi ha 35 ordres de demolició en procés que o s’estan executant en aquests moments o es troben en fase de tramitació de la llicència municipal.

De les 26 executades dins 2016, 21 s’han acollit a les reduccions del 90 o 80 per cent, perquè es varen dur a terme voluntàriament abans que se’ls imposàs la sanció o dins el termini que tenen. En total, són 678.922 euros que s’han retornat o descomptat de les sancions inicials.

Cal remarcar que les 73 demolicions es duen a terme de forma voluntària. Els infractors tenen un termini per iniciar la demolició i si no el compleixen, han de començar a abonar les multes coercitives. Aquestes multes consisteixen a pagar mensualment, fins a un màxim de 12 mensualitats, el 10 % del valor de l’edificabilitat il·legal. Una vegada passat aquest any i havent pagat un 120 %, l’ADT executa la demolició i l’infractor també l’ha de pagar.

Aquest sistema, previst en la Llei del sòl de les Illes Balears, promou les demolicions voluntàries i, d’aquesta manera, el territori torna al seu estat inicial amb major antelació.

El 2016 ha estat el primer any que l’Agència ha posat en marxa les multes coercitives, n’ha imposades 69, i han sumat una quantitat de 300.497 euros.

 

ALTRES DADES

Durant el 2016 s’han iniciat 160 expedients sancionadors o de demolició. Aquesta xifra és superior a la suma dels expedients iniciats entre 2012 i 2015.

En el mateix període, s’han imposat 56 sancions, per un total d’1,7 milions d’euros. Cal remarcar que la majoria dels 160 procediments iniciats es resoldran enguany; per tant, la previsió és que aquestes quantitats augmentin considerablement dins aquest exercici.

D’una banda, tenint en compte el protocol d’actuació de l’ADT, hi ha hagut 66 ordres de paralització immediata d’obres il·legals que s’estaven construint. Un nombre molt superior a les 8 dictades durant el 2014 i 2015.

Pel que fa a les inspeccions, se n’han duit a terme 569, més del doble de les que es varen fer durant el 2015 (265).

D’una altra banda, s’han reiterat 108 ordres de demolició, de les 150 que estaven pendents d’executar. Les 42 restants encara no s’han pogut reiterar, perquè es troben pendents de resoldre un recurs d’alçada o pendents de sentència de recursos contenciosos administratius.

Administrativament, també hi ha xifres que demostren que la tasca de l’Agència s’ha intensificat i que els processos s’han agilitat. Per exemple, el Registre de l’ADT ha tengut 2.903 sortides de documents, més del doble que els anys anteriors. A més, el personal de l’Agència ha augmentat de 19 a 27 persones.