Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Jornades, conferències i manifestació pel Dia Mundial del Refugiat

Jornades, conferències i manifestació pel Dia Mundial del Refugiat

(21/06/2016)

L'acte organitzat per ACAPS junt amb el Col·legi d'Advocats de les Illes Balears va tenir lloc ahir vespre amb l'assistència de l'activista sahrauí i refugiat, Hassana Aalia i Javier Canivell, responsable de l'equip jurídic de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) a Euskadi. Jesús Jurado, vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca hi va assistir i posteriorment es va unir a la marxa a favor dels refugiats, organitzada per la Plataforma SOS Refugiats.

Els refugiats estan des de fa uns mesos en l'epicentre dels mitjans de comunicació, fent més evident les dificultats amb les quals es troben aquestes persones que fugen d'un país en guerra o per amenaces contra la seva persona. Javier Canivell, responsable de l'equip jurídic de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) a Euskad assegurava que aquesta situació és comú des de fa molts anys, i s'alegra que per fi se'n parli encara que sigui per la situació dramàtica que estan vivint els refugiats siris. Va ser durant la conferència "Sahrauís: els nostres refugiats amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats organitzat per l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears i on va assistir el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, Jesús Jurado.

"A Europa arriba un tant per cent baixíssim de refugiats, ja que més del 80% queden als països veïns del país perseguidor, normalment són països pobres que suporten nombrosos camps de refugiats i el que és inadmissible el que està fent Europa" va assegurar Canivell. Espanya és un dels països menys solidaris en termes de refugiats, fins ara només s'han rebut 124 refugiats dels 15 mil als que es va comprometre a donar asil, seguint aquesta dinàmica necessitaríem més de 300 anys per complir amb aquest compromís, "Espanya té capacitat per a rebre els refugiats però no hi ha voluntat política" tancava Canivell.

Un cas que serveix d'exemple és el de Hassana Aalia, refugiat i activista del Sahara Occidental, condemnat a cadena perpètua per un tribunal militar marroquí als Territoris Ocupats. El jove Hassana va explicar que durant molts anys ell i els seus companys que promouen la resistència pacífica, han patit maltractament, tortures i persecució de la policia marroquí en els territoris ocupats. Després va ser condemnat a cadena perpetua i va demanar l'asil a Espanya fa tres anys. Ell denuncia que no se li ha donat per interessos econòmics amb el Marroc, i el seu advocat assenyala que és una situació injusta i esperen una resolució positiva després de tant de temps lluitant per què es reconeguin els seus drets com a refugiat.

Un cop va acabar la conferència, els assistents es varen sumar a la manifestació organitzada per la Plataforma SOS Refugiats junt amb Dones de negre en defensa de la pau. En total unes 250 persones varen anar fins a la delegació de govern on van llegir un manifest reclamant la voluntat política de l'estat espanyol i de la Unió Europea per a solucionar un conflicte que està afectant milers de persones en situacions molt dures.