Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Iniciat el procés de participació per definir un model d’Arts Escèniques a Mallorca

Iniciat el procés de participació per definir un model d’Arts Escèniques a Mallorca

(15/10/2015)

Els objectius són potenciar el treball en xarxa en arts escèniques, elaborar un pla estratègic del sector i definir quin ha de ser el paper del Teatre Principal. Segons el vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, aquest espai de debat servirà per “donar coherència” a les polítiques que es duen a terme des del Departament de Cultura. Una vegada tancat el procés de participació, es podrà concloure durant el mes de desembre el concurs de mèrits a través del qual es triarà el nou director gerent del Teatre Principal.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports juntament amb la Direcció Insular de Participació Ciutadana obrin un procés de diàleg i reflexió amb representants de diferents sectors per definir quin ha de ser el model d’Arts Escèniques a Mallorca. Un debat que s’inclou dins la campanya “Repensem Mallorca” i que també servirà per establir les línies estratègiques del Teatre Principal de Palma.

 “Aquest procés de debat ens ha de dur a escoltar a tothom que tengui alguna cosa a dir sobre el sector d’arts escèniques–representants del món del teatre, dansa, música, lírica, escoles de formació, teatres municipals, teatres privats, programadors, actors, gestors culturals…-. Ha de servir també per definir quines han de ser les polítiques d’ajuda al sector, per establir les directrius del Teatre Principal, per posar damunt la taula quin és el model de formació que tenim i quin és el futur dels professionals que es formen. Ens ha de servir per governar i donar coherència a les diferents eines que té el Departament de Cultura”. Són paraules del vicepresident i conseller de Cultura, Francesc Miralles, qui ha convidat a participar en aquest espai de debat i reflexió a les diferents forces polítiques del Consell “a favor d’un consens que pugui perdurar més enllà de quatre anys”.

A l’acte de presentació, el director insular de Participació Ciutadana i Joventut, Jaume Alzamora ha concretat en tres els objectius del procés participatiu: potenciar el treball en xarxa en arts escèniques; elaborar un pla estratègic; i definir el paper del Teatre Principal. Objectius que Alzamora ja va avançar el passat 28 de setembre als membres del Patronat del Teatre Principal. Actualment s’estan dissenyant i posant en calendari les diferents eines que aportaran informació al llarg del procés: entrevistes personalitzades a diferents representants del món de les arts escèniques, grups de debat per potenciar el diàleg entre els diferents agents que interactuen en el sector i qüestionaris que es podran emplenar a través de la web www.repensemmallorca.net. El calendari d’execució és de 11 setmanes.

Paral·lel·lament al procés participatiu en arts escèniques, des del Departament de Cultura ja s’ha començat a fer feina en un dels acords de govern del Consell, que diu que el director gerent del Teatre Principal serà escollit a través d’un concurs de mèrits. El director insular de Cultura i director gerent del Teatre Principal, Rafel M. Creus, ha explicat que “ja s'estan estudiant les bases i els requisits que demanarem als candidats que es presentin en aquest procés selectiu i que hauran d'aportar currículum i projecte. La intenció és que una vegada acabi el procés de participació i tenguem el pla estratègic en arts escèniques, llavors, durant el mes de desembre es pugui triar el nou director gerent del Principal. Són dos projectes en paral·lel, perquè les conclusions del procés participatiu marcaran les línies generals del Teatre Principal”.

Per al vicepresident Miralles “el volum d’activitat que generen les arts escèniques entorn al Departament de Cultura ens ha duit a pensar que valia la pena democratitzar i obrir el procés de debat per definir quin ha de ser el model d’arts escèniques de Mallorca”. Un procés que ja ha començat a caminar.