Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

Govern i Consell de Mallorca acorden continuar impulsant i protegint espècies autòctones a Raixa

(10/03/2021)

Aurora Ribot: «la col·laboració permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització i experimentació dels recursos fitogenètics autòctons».

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern i el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca han acordat prorrogar el conveni de col·laboració per a la implantació, experimentació i manteniment de diferents col·leccions vegetals autòctones a la finca pública de Raixa.

Mae de la Concha, la Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ha destacat que, amb la renovació d’aquest conveni, «conservam i recuperam varietats autòctones de les illes que sinó desapareixerien» i que «aquesta col·laboració amb el Consell i Raixa té com a objectiu principal salvaguardar un patrimoni de valor incalculable».

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha valorat molt positivament la col·laboració que «permetrà seguir amb les tasques de conservació, caracterització, experimentació i el manteniment dels recursos fitogenètics autòctons que són de gran importància i interès per al futur de l'agricultura de l’illa».

Amb aquest conveni s'ha treballat en la conservació i foment dels recursos fitogenètics autòctons de les Balears, i especialment en la implantació del banc de germoplasma de varietats cítriques de taronger, llimoner i mandariner. Ara, es vol continuar plantant varietats locals d’hortícoles i lleguminoses a la finca, per lliurar-les després un cop s'hagin multiplicat.

El conveni anterior signat per ambdues institucions acaba el pròxim 10 de novembre, però els resultats positius han fet que se n'acordi abans d’hora la pròrroga.

Finca pública de Raixa

La Conselleria d'Agricultura, a través de Semilla i concretament de l'IRFAP (Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears), ha remès a la finca una relació de llavors que té al seu banc de varietats locals, i que consta de: carabassa petita de Binissalem, guixa mallorquina, tomàtiga cor de bou de Palma, albergínia mallorquina de Sant Joan, pebre blau de Sant Joan i pastanaga negra de Petra.

Raixa, com a centre d'interpretació i de visitants de la serra de Tramuntana, és un nucli clau per entendre Mallorca, i molt especialment, per comprendre els valors i els potencials, no només paisatgístics, sinó dels cultius que tradicionalment s'han cultivat en aquest paratge natural. La col·laboració entre l'IRFAP i Raixa, permetrà mantenir una estructura agrària, representadora dels cultius tradicionals de la serra de Tramuntana.

La finca pública, disposa a l'actualitat, entre d'altres recursos agrícoles, d'un cultiu de figuera, de cítrics, d’olivar i una petita col·lecció d'arbres fruiters. Una finca demostrativa de la diversitat genètica dels diferents espècies pròpies de la zona.

És precisament en aquest espai on tècnics del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient s'encarreguen de les tasques per multiplicar i conservar aquestes varietats, tenint en compte els criteris de rotació de cultius i de creuament de llavors -en el cas d'espècies al·lògames- establerts per Semilla i l'IRFAP, i els que en duen la traçabilitat fins que finalment les tornen a lliurar.