Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Finalitza el procés de restauració de la Torre de Cala Pi

Finalitza el procés de restauració de la Torre de Cala Pi

(05/12/2018)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i el batle de Llucmajor, Gori Estarellas han visitat aquest matí la Torre de Cala Pi, que ja ha finalitzat el procés de restauració en el qual ha estat treballant la brigada de Patrimoni del Consell amb el suport del programa SOIB Visibles 2018.

Cala Pi es converteix així en la primera torre que ha estat restaurada pel Consell de Mallorca dins el Programa plurianual (2017-2020) per a la restauració de les torres del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta de Mallorca, que té en marxa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports.

Un programa que ara seguirà, segons ha anunciat el vicepresident Miralles amb la Torre d’es Verger-Talaia de ses Ànimes, propietat de l’Ajuntament de Banyalbufar, amb qui el Consell està a punt de signar el conveni de col·laboració. El programa de restauració disposa d’un pressupost de 400.000€ en mà d’obra de la brigada de Patrimoni i inclou dues torres de defensa més: la Torre Major d’Alcúdia i la Torre de Sa Mola a Andratx.

 

“Se tracta de recuperar aquest patrimoni, conservar-lo i fer possible que el puguin gaudir les futures generacions”, ha afegit el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.

Avui representants del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, de l’Ajuntament de Llucmajor i del SOIB han donat per finalitzat el procés de restauració de la Torre de Cala Pi on, segons ha explicat l’arquitecte responsable del projecte, Carles Moranta, s’han duit a terme diverses actuacions: la consolidació de parets exteriors; la restauració de diferents elements de l’interior, principalment la volta, el rebost, peces de marès de l’arc de l’entrada i reparació de parets interiors; així com la restauració del tram de mur esbucat del matacà i la restauració de la coberta. També s’ha instal·lat una porta d’entrada de fusta així com una trampilla per facilitar la sortida a coberta.

En definitiva, el procés de restauració persegueix la consolidació d’estructures per evitar que se segueixin degradant; la reparació de coberta per evitar filtracions d’aigua; i actuacions dirigides a evitar l’erosió ocasionada per la presència de persones i animals. L’objectiu és conservar el monument, evitant que l’aigua faci malbé l’estructura i penetri a través de la coberta i algunes de les deficiències que hi havia als murs. El procés de restauració, a més, es basa en l’utilització de materials i l’aplicació de tècniques el més semblants possible a les originals -utilitzant pedres i terra de l’entorn- perquè sigui el més respectuós possible.

Aquestes tasques han estat realitzades per membres de la brigada de Patrimoni del Consell amb el suport del programa SOIB Visibles 2018, que permet a entitats locals com ajuntaments o consells contractar persones sense prestacions o subsidi d’atur perquè executin obres i serveis d’interès general o social. Un programa finançat pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Aquests darrers sis mesos en la restauració i final d’obra de la Torre de Cala Pi han fet feina 9 persones procedents d’aquest programa, amb perfils professionals diversos: des d’arquitectes a peons restauradors.

En tots els projectes de restauració de torres previstos, el Consell de Mallorca redacta els projectes tècnics de restauració i aporta tant el personal tècnic com la mà d’obra per executar-los a través de la brigada de Patrimoni. Per la seva banda, la propietat es fa càrrec de despeses com són materials i transport, així com d’obtenir llicències i permisos.

El projecte de restauració de cada una d’aquestes torres va acompanyat d’un conveni entre el Consell de Mallorca i la propietat de l’edificació. Aquest document inclou, entre d’altres, el règim de visites una vegada restaurada la torre. Al tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural (BIC), la propietat està obligada a permetre visites públiques i gratuïtes almenys quatre dies al mes. La propietat també ha de mantenir en bon estat l’element restaurat i no pot realitzar intervencions que l’alterin.

El programa de restauració de torres de defensa del Consell de Mallorca s’adreça a edificacions que presenten un estat de deteriorament notable però que no suposa un perill de col·lapse estructural. També inclou aquelles que requereixen una restauració urgent perquè el seu estat de deteriorament està prop del col·lapse. En canvi, no s’inclouen torres que presenten un estat ruïnós o que tenen un grau de deteriorament que impossibilita un restauració fidedigna a l’estat original.

A la visita realitzada aquest dimarts a la Torre de Cala Pi han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el batle de Llucmajor, Gori Estarellas; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; i el director del SOIB, Pere Torrens, entre d’altres.

¿¿¿¿¿¿¿