Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Èxit del programa de suport per a la recollida selectiva als ajuntaments

Èxit del programa de suport per a la recollida selectiva als ajuntaments

(17/12/2018)

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha valorat aquest matí la feina duita a terme des del programa de suport tècnic, jurídic i econòmic per a la recollida selectiva als municipis de Mallorca. Un programa que ha estat en marxa durant tres anys i que ha contat amb la participació de nou tècnics: juristes, economistes, enginyers industrials i tècnics ambientals.

 

Aquesta iniciativa es va posar en marxa després que es decidís no renovar al maig de 2016 l’encomana de servei de la recollida selectiva del Consell de Mallorca de la qual en formaven part 16 municipis, ja que no aportava bons resultats. D’aquesta manera es posava al seu abast tot un seguit d’eines per poder fer una transició cap a la gestió municipalitzada.

 

El servei va començar al desembre de 2015 i durant els primers mesos, l’ajuda es va centrar en analitzar les necessitats de cada municipi per fixar la millor fulla de ruta cap a la gestió directa, una vegada finalitza l’encomana. També es va donar suport en la gestió de cessió de contenidors, contacte amb els diferents sistemes integrats de gestió (SIG), suport en l’elaboració de contractes, etc. Posteriorment es va dur a terme un seguiment constant i presencial de cada un dels municipis, es va donar assistència en el cas de incidències (sobretot pel que fa a impropis al vidre) i es va assessorar en la reducció de residus.

 

Tot i que aquest programa d’ajuda estava inicialment dirigit als16 ajuntaments de l’encomana que desapareixia, també es va ampliar a tots aquells que ho varen sol·licitar com Pollença, Santanyí i Sóller que presenten una alta producció de residus.

 

Després de tres anys de feina intensa els resultats es poden qualificar de gran èxit. Actualment, a la majoria dels municipis que estaven dins l’encomana de servei de recollida selectiva s’ha aconseguit augmentar el percentatge de recollida selectiva, excepte Estellencs i Fornalutx.  A més, la resta de municipis que no estaven dins l’encomana de servei al Consell de Mallorca també han millorat els seus resultats.

 

Així dons, la mitjana de recollida selectiva a Mallorca ha passat del 15,60% a final de 2015 al 18,51% a l’octubre de 2018, en quasi 3 anys ha pujat gairebé 3 punts.

 

“El temps ens ha donat la raó. Eliminar l’encomana va ser una decisió més que encertada, com també ho va ser crear aquest programa d’ajuda que ha fet possible aconseguir tants bons resultats dels ajuntaments implicats”, ha dit la consellera Espeja.