Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Estrena mundial de les 3 danses mallorquines per a piano i cordes de Baltasar Samper

Estrena mundial de les 3 danses mallorquines per a piano i cordes de Baltasar Samper

(29/08/2018)

Aquest divendres, 31 d'agost, l'Arxiu del Regne de Mallorca acollirà l'estrena d'un concert inèdit. El projecte, que compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, és fruit d'un treball de recerca a partir de l'arxiu del músic i compositor mallorquí, que permetrà escoltar una versió definitiva de les 3 danses mallorquines per a piano i orquestra de Baltasar Samper: "Son d'artesà", la "Dansa dels cossiers" i el "Ball de la cisterna", que no es té constància que s'hagin tocat mai. El concert es repetirà el 2 de setembre al Claustre de Sant Domingo de Pollença.

"Estam davant un projecte de recuperació del nostre patrimoni musical" ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "que ha estat possible gràcies a la feina feta a partir de l'arxiu de Baltasar Samper que ha recuperat recentment la conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears. Adquirir i conservar el patrimoni és una responsabilitat de tots però també és necessari duu a terme activitats de recerca i activitats de divulgació com la que avui presentam".

 

L'estrena mundial de les 3 danses mallorquines per a piano i cordes de Baltasar Samper és un projecte impulsat per Francesc Blanco, president de l'Associació Música i Joves, que ha comptat amb el finançament del Fons d'activitats culturals per a associacions del Departament de Cultura del Consell de Mallorca. 

 

"És important fer feina plegats", afegeix la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Joana Català, "i aquest és un exemple molt clar, que ha permès que pocs mesos després d'adquirir el llegat de Samper ara ja es pugui presentar aquest concert".

 

A les 3 danses mallorquines de Samper l'acompanyaran altres peces com és la "Balada" per a piano sol i "El cant dels ocells" per a violoncel i piano (versió Samper), interpretades pel conjunt de cordes Ensemble Tramuntana, dirigit per Barry Sargent, amb Francesc Blanco com a pianista solista i amb la participació de l'Escola de Música i Danses de Mallorca, dirigida per Biel Frontera. Un espectacle que comptarà amb una presentació de caire divulgatiu sobre l'obra i figura de Baltasar Samper, a càrrec del musicòleg Amadeu Corbera. 

 

Per a Francesc Blanco "aquest és un concert molt especial. L'estava esperant des de fa trenta anys, quan era estudiant de música i vaig entrar en contacte amb la música de Baltasar Samper". De les tres danses, dues ja estaven escrites per a piano, que són el "Son d'artesà" de Sóller i el "Ball de la cisterna" d'Artà. La novetat en aquesta versió amb orquestra és la "Dansa dels cossiers", que Samper incorpora ja durant el seu exili a Mèxic. Es tracta de tres danses que, en la seva versió definitiva, no consta que s'hagin tocat mai.

 

"A part d'estrenar l'obra, el que farem és una espècie de viatge musical cap enrere. Hem convidat a l'Escola de Música i Danses de Mallorca perquè facin una versió de com sonaria aquesta música a l'estil tradicional, folklòric, i ens imaginarem en què es va inspirar Samper per després veure el material ja elaborat en una versió clàssica", afegeix Blanco. 

 

El concert s'enregistrarà en vídeo i es penjarà al canal Youtube d'Euroclassics i xarxes socials amb la intenció de posar a disposició de qualsevol persona que hi vulgui accedir i democratitzar aquest patrimoni musical.

 

Aquest projecte s'emmarca dins la commemoració del 130è aniversari del naixement del músic Baltasar Samper, "compositor, músic polifacètic i intel·lectual, del qual es perd la memòria musical l'any 1942, quan s'exilia a Mèxic", explica Amadeu Corbera, qui s'ha mostrat "content de veure com la feina dels musicòlegs que, de vegades, és poc coneguda en aquest cas té una repercussió tangible. És el que toca realment, que els musicòlegs facem recerca i que d'aquesta en sorgeixin productes musicals que puguin ser escoltats per tothom".