Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els Premis Mallorca 2016 de Creació Literària, a punt per Sant Jordi

Els Premis Mallorca 2016 de Creació Literària, a punt per Sant Jordi

(21/04/2017)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha presentat aquest matí al Centre Cultural la Misericòrdia l'edició de les dues obres guanyadores dels Premis Mallorca 2016 de Creació Literària en les modalitats de narrativa i poesia: "La primera vegada" i "Invertida". Els autors guardonats en aquesta vuitena edició, el periodista Albert Fargas i la poetessa Eva Baltasar, assistents a la presentació, han destacat l'impuls que els Premis Mallorca han donat a la seva trajectòria literària.

Quan falten pocs dies per celebrar el Dia del Llibre, aquest diumenge, 23 d'abril, les obres guanyadores dels Premis Mallorca 2016 de Creació Literària arriben als lectors. "Una fita especial per a nosaltres", ha assenyalat el vicepresident primer, Francesc Miralles, "perquè significa la recuperació d'uns Premis Mallorca després de quatre anys sense convocar-se. Que avui tenguem aquests llibres a les mans és una prova del compromís que vàrem assumir des d'un bon principi".

 

Miralles ha destacat que els Premis Mallorca han de servir per promocionar i normalitzar l'ús de la llengua catalana, per valorar els creadors literaris, per donar impuls i visibilitat a la indústria editorial i també per fer evident el compromís del Consell amb la cultura. "Volem continuar fent passes endavant", ha afegit, "i per això aquest 2017 incorporarem una tercera modalitat en creació literària, la d'assaig". També ha anunciat el Premi Mallorca de Teatre, que es convocarà des del Teatre Principal de Palma, així com el Premi Mallorca de Fotografia. 

 

Obres guardonades en aquesta vuitena edició

 

Les obres que arriben des d'avui als lectors com a Premis Mallorca 2016 responen a dues modalitats: la de Narrativa i la de Poesia. Es tracta de la novel·la "La primera vegada", del periodista Albert Fargas, Premi Mallorca 2016 de Narrativa, que el mateix autor defineix com "una obra d'autoficció basada en la transició política a partir de dos personatges, l'Arnau i el Paco. És una visió amb perspectiva, que fa èmfasi en les disputes internes que hi va haver dins el mateix règim. La transició no com un pacte entre vencedors i vençuts de la Guerra Civil, com es va dir en aquells moments, sinó com un pacte entre les forces del mateix règim, que va culminar el 23 de febrer del 1981". 

 

Guanyadora del Premi Mallorca 2016 de Poesia, l'obra "Invertida" de l'autora Eva Baltasar també arriba just a punt per incorporar-se a l'oferta literària d'aquest Sant Jordi. Per a la seva autora "es tracta d'un poemari optimista, en què faig un buidatge de mi mateixa entorn a tres grans temes: el tema universal de l'amor i, de manera especial, el desig; també hi ha una part molt introspectiva en què trec el més fosc de la meva personalitat i, en tercer lloc, hi ha dos poemes molt representatius -Malson i Paisatge Mediterrani- en els quals em quedaria eternament perquè respiren calma". 

 

Les dues obres guanyadores han estat editades per Lleonard Muntaner. Per a Maria Muntaner "és un plaer poder-mos encarregar de l'edició d'aquestes obres guanyadores, essent una editorial d'aquí perquè és molt habitual que quan parlam de premis literaris d'aquesta envergadura normalment sorgeixen totes les pors a l'hora de triar una editorial per dur-les a terme i se tendeix a pensar que només ho poden fer les grans. A més, es tracta d'uns Premis Mallorca que se reprenen i tots sabem que destruir quelcom és molt fàcil però tornar a construir és qüestió de molt de temps i molta feina. Per això vull encoratjar el Consell de Mallorca perquè després d'haver posat aquesta primera pedra, allò que ara hem de fer és consolidar aquests premis fent possible la seva pervivència al llarg del temps. I això requereix de la implicació de tots".

 

L'editora també ha recordat que la promoció dels Premis Mallorca 2016 de Creació Literària comencen ara per Palma, però que també viatjaran a altres punts dels territoris de parla catalana, com és Barcelona i a les altres illes.