Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els municipis de Mallorca es preparen per celebrar unes festes populars sense agressions sexistes i sexuals

Els municipis de Mallorca es preparen per celebrar unes festes populars sense agressions sexistes i sexuals

(16/05/2017)

La direcció insular d'Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència, ha organitzat les jornades formatives anomenades "De festa, Mallorca lliure d'Agressions sexistes" adreçades a professionals. S'exposaran exemples de sensibilització que encoratgin als municipis a desenvolupar iniciatives que promoguin unes festes lliures d'agressions sexistes i sexuals.

El personal tècnic i polític d'uns 30 municipis s'han inscrit a les jornades "De festa, Mallorca lliure d'agressions sexistes" així com també entitats feministes, personal d'altres institucions competents en la matèria, equips de prevenció i entitats que treballen dins del marc de la prevenció de drogues i gènere. En total més de 100 persones, més les persones que hagin seguit les jornades en directe a través de la plataforma de Facebook Live.

Per començar a fer feina per unes festes sense agressions sexistes i sexuals, és fonamental conèixer la realitat concreta de cada municipi, la col·laboració entre el personal tècnic i polític, així com la implicació de la ciutadania, tant a títol individual com organitzada entorn dels col·lectius feministes i de les diferents entitats ciutadanes, amb una especial implicació del jovent. 
 
"Només estrenyent aquests vincles i coordinant els nostres esforços podrem aconseguir fer dels espais de festa uns espais lliures i de diversió per a tothom." Ha explicat la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón durant la presentació de les jornades junt amb la directora general d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Llúcia Segura.

La direcció insular d'Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència, ha organitzat les jornades formatives anomenades "De festa, Mallorca lliure d'Agressions sexistes" adreçades a tècnics i polítics dels municipis de Mallorca on s'exposaran exemples de sensibilització que encoratgin als municipis a desenvolupar iniciatives que promoguin unes festes lliures d'agressions sexistes i sexuals. Aquesta és la primera pasa per poder dur a terme la campanya No i Punt que estarà present a les festes d'aquest estiu a més de 20 municipis i que preten aconseguir unes festes lliures d'agressions sexistes.
 
La problemàtica de les agressions sexistes i sexuals patides per dones a les festes populars és prou coneguda; on el caràcter multitudinari de les mateixes i l'ús sovint abusiu d'alcohol i altres substàncies fan que augmentin les conductes rebutjables, que van des d'un tracte poc respectuós fins a violacions.

"Totes elles són conductes absolutament inadmissibles que no es poden normalitzar i els poders públics tenim l'obligació d'intervenir per erradicar-les, en l'àmbit de les nostres competències." Ha continuat Parrón.

Les administracions públiques han d'assumir la seva responsabilitat de treure la violència sexual i les agressions sexistes de la seva invisibilitat i abordar-les com una qüestió pública que implica el conjunt de la societat, defugint el seu tractament com quelcom de l'àmbit privat.

La Direcció Insular d'Igualtat té com un dels seus objectius promoure que els espais d'oci siguin espais igualitaris, segurs i de gaudi tant per homes com per dones, lliures d'agressions sexistes, sexuals i homòfobes.

Aquesta jornada és la primera del conjunt d'actuacions que volem desplegar al llarg d'aquest estiu.

Heinrich Geldschläger, ha estat el primer a iniciar les ponències sota el títol "Els homes (o joves) davant les violències sexuals:
desfem
la cultura de la violació". Geldschläger és psicòleg, psicoterapeuta i soci fundador de l'Associació Conexus (Barcelona), membre de la junta directiva de la Xarxa Europea pel treball amb agressors de violència domèstica WWP-EN i del comitè executiu de Men Engage Europe.
Una de les seves reflexions gira al voltant de la necessitat de desenvolupar accions en positiu i formatives adreçades a al·lots i al·lotes com potencials agents de prevenció. D'aquesta manera sabran com actuar en cas de produir-se una agressió.

Ana Burgos és antropòloga i comunicadora social especialitzada en gènere i feminismes i coordinadora de l'Observatori Noctàmbul@s en la Fundació Salut i Comunitat. Ana ha exposat dades molt interessants extretes del treball de camp que l'Observatori desenvolupa des de fa alguns anys i que reflexiona sobre la percepció dels i les joves sobre agressions sexistes i sexuals, fent evident l'alt grau de tolerància que hi ha cap a certes agressions .
Carla Alsina Muro és sociòloga, membre d'Irídia, centre per la defensa dels drets humans, treballadora de la Fundació Surt i membre de Poble Sec Feminista. Ha compartit la seva experiència des de Poble Sec Feminista, dins una xarxa d'entitats socials que s'han organitzat per combatre les agressions sexistes i sexuals al barri de Poble Sec a través de la prevenció i la intervenció en entorns d'oci nocturn.