Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Els Cavallets de Felanitx ja tenen el reconeixement de Festa d'Interès Cultural

Els Cavallets de Felanitx ja tenen el reconeixement de Festa d'Interès Cultural

(21/07/2016)

En motiu del tradicional ball dels Cavallets, aquest dimecres, dia de Santa Margalida, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha fet entrega al batle de Felanitx, Joan Xamena del reconeixement d'aquest ball com a Festa d'Interès Cultural (FIC). Els Cavallets se sumen així a Sant Joan Pelós, que també disposa de la mateixa distinció.

Passades les vuit del vespre, l'esplanada de l'església de Felanitx s'omplia un any més en motiu de la patrona Santa Margalida per veure als Cavallets i la dama reproduir danses i figures de fa 400 anys, davant l'atenta mirada de caparrots i dimonis. Era el preludi a l'acte més institucional que va tenir lloc més tard a la plaça de sa Font de Santa Margalida, davant la Casa de Cultura. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, feia lliurament al batle de Felanitx, Joan Xamena, de la distinció que reconeix els Cavallets com a Festa d'Interès Cultural per part del Consell de Mallorca. Ho feia acompanyat de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll i altres autoritats, com el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Felanitx, Xisco Duarte.

 

En paraules del vicepresident Miralles, el reconeixement "pretén que el sentiment que els felanitxers i felanitxeres dipositau en aquest ball i en aquestes figures sigui compartit per tots els mallorquins, que també ens ho sentim com a part nostra. És un reconeixement del poble de Mallorca a un patrimoni que ve a enriquir la nostra identitat com a illa. Enhorabona a tots aquells que heu fet possible que la festa hagi arribat fins a dia d'avui i encoratjar-vos a que tengui continuïtat per a les generacions futures".

 

La declaració de Festa d'Interès Cultural dels Cavallets de Felanitx es va adoptar al Ple del Consell de Mallorca el 8 d'octubre de 2015. L'origen dels Cavallets es relaciona amb les batalles de moros i cristians que, al segle XV, se celebraven arreu de la Península Ibèrica i que havien passat a ser una simple desfilada. La introducció d'aquestes figures a Felanitx està lligada al Convent de Sant Agustí. La primera aparició documental que es conserva data de 1671 i, segons l'informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears, compleix amb la definició que fa la UNESCO de Patrimoni Cultural Immaterial: se transmet de generació en generació, és recreat constantment per la comunitat, interactua amb la història i promou un sentit d'identitat i respecte de la diversitat cultural.