Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El vicepresident Jurado visita la regió de Pocona, per conèixer d'aprop i valorar l'impacte dels projectes de cooperació del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació a la zona

El vicepresident Jurado visita la regió de Pocona, per conèixer d'aprop i valorar l'impacte dels projectes de cooperació del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació a la zona

(02/09/2018)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència i vicepresident del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Jesús Jurado està de visita a la zona de Pocona, Bolívia juntament amb la gerent del Fons, Antònia Rosselló, per tal de conèixer i fer un seguiment dels projectes de desenvolupament que es duen a terme.

Durant aquesta setmana l'equip mallorquí s’ha reunit amb diverses entitats i comunitats de Pocona, un municipi que pertany al departament de Cochabamba, a la zona andina del país. Pocona té 12.893 habitants repartits en 82 comunitats, que són predominantment rurals i la seva població viu d'activitats agropecuàries. L'agricultura es caracteritza per la producció de patata, blat, préssec, blat de moro, fava, pèsols i civada; i la criança de bestiar.

 


Per aquest motiu els projectes prioritaris que s'hi desenvolupen des del Fons Mallorquí i amb la col·laboració de Treball Solidari són l'abastiment d'aigua potable, la sensibilització en matèria d'igualtat entre homes i dones i el desenvolupament de turisme sostenible través de mesures per protegir el territori i potenciar els valors paisatgístics de la regió per fomentar el desenvolupament de les comunitats, sempre amb perspectiva de gènere. Jurado i Rosselló s'han reunit amb regidors i regidores de Pocona, representants de comunitats i també persones beneficiàries, per veure quins projectes són actualment sostenibles, com els d'aigua on les comunitats ja mantenen els pous que es van crear i que a poc a poc ja van funcionant per ells sols. També s'ha valorat punts d'algunes iniciatives que encara necessiten un impuls com la protecció de territori per millorar-ne la protecció turística.


Són projectes que col·laboren en el desenvolupament municipal i creen activitat econòmica a banda de la producció agrícola, ajudant a reduir desigualtats. La filosofia que segueix el Fons Mallorquí és la d'impulsar projectes de caràcter municipalista que potenciïn un canvi en el món des de la perspectiva local.


"Aquestes visites serveixen per valorar i evidenciar que encara que com a institució, hem de seguir apostant per la cooperació. Des de les institucions públiques hem de seguir mantenint o en la mesura que puguem, augmentar l'aportació econòmica a entitats que creen un impacte positiu als països en vies desenvolupament com el Fons Mallorquí." Ha explicat Jurado.


En matèria de la millora dels sistemes d'aigua, s'han finançat dipòsits d'aigua potable i la seva canalització fins als domicilis de la població. En diverses reunions amb les persones beneficiàries han fet palès i agraït el canvi que això ha suposat al seu dia a dia, no sols pel fet de tenir aigua potable a la seva pròpia casa sinó també per la creació de llocs de feina que això comporta, ja que són les mateixes comunitats que mantenen la xarxa en una clara actitud de compromís per mantenir aquesta millora. Dins dels projectes d'igualtat, l'equip mallorquí ha visitat tallers per a dones on se'ls dona a conèixer els seus drets i es fan capacitacions perquè puguin tenir llibertat econòmica. També, un projecte de turisme sostenible amb perspectiva de gènere on les dones estan prenent un paper important a l'hora de promoure productes turístics del municipi.