Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Servei de Caça del Consell de Mallorca difon a Montuïri els seus estudis sobre aus migrants

El Servei de Caça del Consell de Mallorca difon a Montuïri els seus estudis sobre aus migrants

(23/11/2019)

Durant una conferència en el marc de la Fira de Sa Perdiu s’han exposat alguns dels resultats del seguiment de cegues per radiometria via satèl·lit i del cens de guàtleres

El Servei de Caça del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local realitza estudis, projectes i seguiments d’espècies cinegètiques i sobre la caça sostenible. En el marc de les seves competències, també du a terme actuacions de difusió i formació en matèria cinegètica.

En aquest sentit, tècnics del Servei de Caça del Consell Insular de Mallorca han ofert dues ponències sobre els estudis que s’han fet a dues espècies d’aus migrants presents a Mallorca: la guàtlera (Coturnix coturnix) i la cega (Scolopax rusticola). Ha estat en una conferència organitzada per la Societat de Caçadors de Montuïri, amb la col·laboració de l’Ajuntament, i amb motiu de la XLI Fira de sa Perdiu.

L’estudi de la població de guàtleres a Mallorca es basa en l’escolta, la captura i l’anellament de mascles cantors per recollir dades morfomètriques i mostres biològiques. Una vegada recollides les dades s’alliberen els exemplars.

Aquest estudi, tal com s’ha explicat durant la conferència, ha permès extreure’n conclusions rellevants, ja que els primers resultats suggereixen la possible permanència hivernal d'una part de la població de guàtlera a Mallorca. Aquesta població reproductora presenta caràcters fenotípics (pes, longitud del tars, longitud del bec, longitud i forma de l’ala, i coloració) compatibles amb una divergència morfològica de les poblacions continentals properes. A la vegada, la presència endarrerida de joves reproductors podria indicar que hi ha un aïllament de la població mallorquina en relació a la que cria al continent.

Per altra banda, el seguiment de cegues mitjançant radio-telemetria via satèl·lit (RTVS) és un projecte desenvolupat pel Club de Caçadors de Cegues (CCBP) amb el suport del Consell de Mallorca, i consisteix en estudiar els moviments de les cegues migrants a Mallorca, en els desplaçaments pre i postnupcials.

Els tècnics del Servei de Caça han explicat que el seguiment d’aquests desplaçaments indica que la migració cap al lloc d’origen es produeix la segona i la tercera desena de març, i que el 100 % de les cegues equipades amb el radiotransmissor provenen de Rússia. A més, totes segueixen una mateixa ruta migratòria d’entre 2.700 i 4.700 quilòmetres en total, i recorren fins a 400 quilòmetres en un vespre amb puntes de velocitat de fins a 80 km/h.