Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El projecte estratègic «Tanca el cercle» desperta interès internacional

El projecte estratègic «Tanca el cercle» desperta interès internacional

(03/02/2023)

El Consell de Mallorca ha explicat el projecte en el marc del I Foro Internacional Ecoislas

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Cruz Carrasco, participen en el I Foro Internacional Ecoislas que se celebra a Gran Canària. L’encontre Ecoislas cobreix quatre grans àrees temàtiques: l’economia circular i blava; l’energia, l’aigua i la mobilitat; l’adaptació al canvi climàtic, i el turisme regeneratiu.

La consellera de Medi Ambient ha parlat en la sessió introductòria que duia per nom Ecoilles el repte del futur, juntament amb Inés Miranda, consellera de Política Territorial  i Paisatge del Consell de Gran Canària. Ribot ha fet un repàs a temes relacionats amb els residus, però també amb energia, els límits en el turisme i la mobilitat, entre d’altres.

Per la seva banda Carrasco ha participat en la conferència «Economia circular i economia blava: bones pràctiques en l’economia circular en les illes». El director ha compartit  taula rodona amb Ana Fernández, experta en economia circular (Greening The Islands) i Cláudia Sá, tècnica superior de la Direcció Regional de Medi Ambient i Canvi Climàtic de Madeira.

El director ha exposat els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca. Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament de matèria orgànica que s’ubicaran a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

La primera de les plantes en construir-se serà la de Llucmajor, que ja ha rebut els primers fons europeus. En concret, són 4,9 milions d’euros de la partida per a turisme sostenible, que seran íntegrament destinats a la planta d’orgànica de Llucmajor. I s’hi podrà generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic. Amb les plantes s’afrontarà la contradicció que suposa disposar de grans quantitats de matèria orgànica que no s’usa per generar compost.

Sobre la seva participació en el I Foro Internacional Ecoislas, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha agraït la convidada i ha destacat que «és un orgull poder contar les iniciatives que estam duent a terme a Mallorca per caminar cap a la sostenibilitat i que experts internacionals s’interessin per les polítiques d’economia circular en les quals treballam.»

«Conèixer de primera mà diferents experiències de gestió és molt enriquidor i ens anima a continuar apostant per una gestió valenta dels residus en un territori finit. Ens hem de convertir en ecoilles, si volem assolir les fites marcades en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS)», ha afegit la consellera.

El director insular de Residus, Juan Cruz Carrasco, ha valorat molt positivament la seva experiència i ha explicat que «és molt necessari poder detallar l’estratègia que suposa el projecte “Tanca el cercle” i la possibilitat de tractar tota la matèria orgànica de Mallorca i veure com altres territoris adopten polítiques similars en aquesta matèria. El repte de la matèria orgànica és l’únic cercle que podem tancar a Mallorca i per això és tan important contar per què aquest projecte ha estat declarat estratègic pel Govern de les Illes Balears i d’interès general pel Consell de Mallorca».

El projecte «Tanca el cercle» suposarà una passa endavant en molts sentits:

1.    Farem més fort el sector primari mallorquí, augmentarem la resiliència i disminuirem la dependència de les importacions, gràcies al fet que s’oferirà compost a preu públic.
2.    Es reduiran emissions associades a la importació de compost, aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
3.    S’abaratiran costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, ja que avui tota l’orgànica s’ha de portar fins a Son Reus i es reduiran també les emissions associades a aquests trajectes.
4.    Tancarem el cercle de la matèria orgànica a Mallorca; deixarem d’incinerar matèria orgànica i augmentarem la nostra sobirania alimentària.