Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El programa Recerca d'Orígens de l'IMAS resol el 50% de les sol·licituds rebudes el 2017

El programa Recerca d'Orígens de l'IMAS resol el 50% de les sol·licituds rebudes el 2017

(24/05/2018)

El servei permet a les persones que han estat adoptades trobar les seves famílies biològiques

El programa Recerca d'Orígens de l'Àrea de Menors i Família de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials ha rebut al llarg del 2017 un total de 14 noves sol·licituds de persones que han estat adoptades i que volen conèixer o trobar les seves famílies biològiques. «Saber els orígens aporta nova informació a la identitat de la persona adoptada, per això des de l'IMAS oferim un procés d’acompanyament i de suport psicològic per garantir l'èxit d'aquest programa», afirma la consellera de Benestar Social i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver.

En aquest sentit, 7 d'aquestes noves sol·licituds s'han resolt, però sense mantenir un encontre amb la família biològica perquè les persones sol·licitants únicament havien demanat informació sobre els seus expedients, tal i com ha passat amb altres 6 sol·licituds d'anys anteriors. Així mateix es continua treballant en els altres 7 casos restants.

El servei de recerca d’orígens és un programa adreçat a persones adoptades, amb la finalitat de donar cabuda al dret dels adoptats a conèixer la seva identitat preadoptiva. La seva feina s’estructura a través de diverses actuacions d’assessorament, orientació i mediació amb les famílies.«És molt important que les persones adoptades comptin amb un assessorament professional que els prepari en l’aspecte emocional i es realitzi un seguiment dels casos en els quals hi ha hagut trobada, per avaluar-ne el nivell de satisfacció», afegeix la consellera Margalida Puigserver. El servei està adscrit a la secció d’Adopcions de l’Àrea de Menors, Família i Igualtat de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS).

Els principals objectius del programa són:

Ajudar els adoptats que ho sol·licitin a conèixer la seva identitat preadoptiva.
Ajudar els adoptats a prendre consciència de la situació, elaborar i valorar tot el procés i la presa de decisions.
Assessorar la família adoptiva sobre el procés d’acompanyament als fills adoptats durant la recerca.
Orientar la família biològica.

El procés d’intervenció en cada un dels expedients es realitza d'una forma multiprofessional, amb l'assessorament jurídic es cerca i completa tota la informació sobre la història del sol·licitant i posteriorment un treballador social o psicòleg per a dur a terme la lectura i comprensió de la informació i tota la tasca de mediació entre les parts.

El dret a la recerca d’orígens està reconegut a l’Estat espanyol des de l’any 2007, assignant les competències a les entitats públiques de protecció de menors. Aquesta competència no es concreta únicament en la recerca i localització de la informació, sinó en dur a terme un treball tècnic de mediació entre les famílies o persones implicades.
D'ençà que es posà en marxa aquest servei a l'àrea d'Adopcions de l'IMAS s'han atès un total de 321 sol·licituds d'informació.