Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El programa "Jara y Sedal" visita Mallorca per gravar dos documentals sobre la pràctica cinegètica i les seves modalitats a l'Illa

El programa "Jara y Sedal" visita Mallorca per gravar dos documentals sobre la pràctica cinegètica i les seves modalitats a l'Illa

(03/10/2018)

L'objectiu dels audiovisuals filmats és donar a conèixer al públic en general i als seguidors del programa en particular, el valor genètic, patrimonial, ambiental i sociocultural de les diferents espècies autòctones de Mallorca

Jara y Sedal és un programa televisiu que RTVE emet setmanalment des de fa més de 20 anys. Aquest programa és un referent en l'àmbit nacional quant a la divulgació de l'activitat cinegètica, la pesca i la natura. La professionalitat dels mitjans tècnics, així com la qualitat dels reportatges i la imatge són les senyes d'identitat de Jara y Sedal. L'arxiu audiovisual que ha generat el programa en  té un elevat valor documental i patrimonial.

Durant la darrera setmana de setembre, l'equip de Jara y Sedal ha visitat Mallorca per tal de gravar dos documentals sobre la pràctica cinegètica i les seves modalitats a l'Illa. El primer se centra en la caça amb cans eivissencs o "cans de caça", com es coneixen a la marina de Llucmajor. Aquesta raça de ca és un reflex viu de l'adaptació històrica al nostre medi, amb la captura de conills sense arma de foc, com a font de subsistència bàsica de la pagesia. Els cans presenten diverses adaptacions morfològiques a aquesta funció, que fan de la raça un patrimoni viu reconegut per la Llei Balear de Caça com a objecte de protecció administrativa.

El segon reportatge se centra en la caça del Balearean Boc (cabra salvatge mallorquina) com a trofeu del més alt prestigi internacional i base del turisme cinegètic a la nostra illa, si bé es tracta d'una varietat de cabra minoritària i genèticament molt valuosa que gestionen i aprofiten únicament els vedats amb Certificat de Qualitat de Caça Major. El reportatge inclou també els esforços de gestió tant del Consell de Mallorca com dels vedats de caça major per controlar la població de cabres assilvestrades que amenacen el medi, la seguretat pública i a la mateixa cabra salvatge mallorquina.

L'objectiu dels audiovisuals filmats és donar a conèixer al públic en general i als seguidors del programa en particular, el valor genètic, patrimonial, ambiental i sociocultural de les diferents espècies autòctones de Mallorca i apropar als teleespectadors a les modalitats cinegètiques més arrelades a la nostra illa i als moderns models de gestió sostenible.

El Servei de Caça del Departament de Desenvolupament Local, del Consell de Mallorca, ha posat a disposició de Jara y Sedal els mitjans de què disposa per tal d'assessorar i facilitar les tasques de filmació i documentar els reportatges gravats. Tot dins l'exercici competencial que inclou el foment i promoció d'aquest tipus d'iniciatives, que posen en relleu la importància de la gestió sostenible i la conservació dels recursos cinegètics, les modalitats tradicionals i la implicació del col·lectiu en la conservació i recuperació d'espècies cinegètiques i de races de cans de caça autòctons.