Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El president del Consell de Mallorca destaca que <em>La Balear</em> representa «les nostres arrels i la nostra identitat»

El president del Consell de Mallorca destaca que La Balear representa «les nostres arrels i la nostra identitat»

(23/08/2023)

El president Llorenç Galmés i el vicepresident segon, Pedro Bestard, han navegat pel Port de Pollença a bord de la barca tradicional

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha pujat avui a bord de la barca La Balear amb el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard. L'embarcació ha partit del Port de Pollença i ha fet un petit recorregut entre el moll de pescadors, la punta de l’Avançada (far) i el litoral de la Fortalesa.

Galmés ha posat en valor aquesta barca de bou construïda per la drassana Ballesteros de Palma l’any 1924, que navega exclusivament a vela i, per tant, és una representació de la tradició nàutica balear. El president de la institució insular ha afirmat que es destinaran els recursos necessaris per a la seva conservació i manteniment, com a bé d’interès cultural que és des del 1998. Així mateix, ha destacat també la figura del mestre d’aixa que, de manera artesana, repara embarcacions, entre d’altres feines.

De cara a l’estiu que ve, el president Galmés ha avançat que el Consell de Mallorca organitzarà un programa especial per commemorar els cent anys d’aniversari de la construcció de La Balear; una efemèride que mereix una celebració especial, ja que la barca representa «les nostres arrels i la nostra identitat com a poble». En aquest sentit, Llorenç Galmés ha destacat la importància «de conservar el nostre patrimoni i l’entorn marítim».

D'una banda, el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha assenyalat que «és un luxe poder comptar amb La Balear, una barca restaurada per la Unitat de Mestres d’Aixa». Bestard ha afegit que «hem de conservar el nostre patrimoni i donar-li la màxima visibilitat possible. Comptam amb un patrimoni marítim inigualable que s’ha d’aprofitar». A més, ha apuntat que «conscienciar i impulsar els valors ambientals, així com incentivar el nostre patrimoni i entorn marítim és la nostra prioritat durant aquest mandat». 

D’altra banda, el president del Consell de Mallorca ha recordat que a bord d’aquesta barca tradicional es poden observar els parcs naturals de Mondragó, Llevant o sa Dragonera, pels quals es continuarà treballant per a la conservació, ja que presenten una flora i una fauna molt valuosa mediambientalment. 

Així mateix, Galmés ha assenyalat que tothom que ho desitgi pot navegar amb La Balear i ha animat tothom a gaudir d’una embarcació que és un autèntic tresor del patrimoni marítim. L’embarcació pot acollir un màxim de dotze persones, inclosos els tres tripulants. Tenen prioritat els centres escolars, les institucions i les associacions relacionades amb activitats d’educació, de formació o d'investigació de l’àmbit del patrimoni flotant, la navegació i la mar en general.