Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El ple del Consell aprova una declaració institucional en defensa dels drets dels refugiats

El ple del Consell aprova una declaració institucional en defensa dels drets dels refugiats

(10/03/2016)

La declaració es suma al projecte “Mallorca amb Quios”, impulsat per part de l’equip de govern de la institució insular, així com també al viatge realitzat a l’illa grega i a la carta enviada per part del president Miquel Ensenyat a empreses, col·legis professionals, institucions públiques, mitjans de comunicació i entitats de la societat civil per tal de convidar-les a unir-se al projecte solidari.

DELCARACIÓ INSTITUCIONAL EN DEFENSA DELS DRETS DE LES PERSONES REFUGIADES

 

L’acord assolit entre la Unió Europea i Turquia per elaborar un pla que obligui a retornar els refugiats que arriben a Grècia sense papers és una flagrant vulneració del dret internacional, de la Convenció de Ginebra (establerta després de la II Guerra Mundial) i dels tractats europeus.

 

Els 28 estats membres de la UE varen acordar amb el primer ministre turc retornar a Turquia tots els migrants, tant econòmics com polítics, un acord sense precedents i molt qüestionable legalment. L’acord implica l’expulsió de tots els refugiats que arribin a canvi de 3000 milions d’euros addicionals, accelerar la supressió del visat dels turcs que viatgin a algun país d’Europa i facilitar la seva entrada a la Unió Europea.

 

L’alt comissionat de l’ONU, Filippo Grande, es va mostrar molt preocupat pels acords que impliquin el retorn indiscriminat de gent d’un país a un altre i que no garanteixin la protecció dels refugiats en virtut del dret internacional.

 

Per l’ONU, un refugiat tan sols pot ser retornat a un país de fora de la UE, com Turquia, si es compleixen les següents condicions: que Turquia assumeixi la responsabilitat de tramitar la sol·licitud d’asil, que el demandant quedi protegit de la possibilitat de ser retornat al seu país d’origen –en aquest cas, Síria-, i que la persona en qüestió pugui demanar i se li concedeixi gaudir de l’asil d’acord amb els estàndards internacionals, i amb un ple accés a l’educació, al mercat laboral, la sanitat i l’assistència social.

 

El principi de la no-devolució és un dels pilars del dret d’asil: el dret internacional prohibeix als estats expulsar o retornar una persona a un lloc on la seva vida o la seva llibertat estiguin amenaçades o on pugui patir tortura, un tracte inhumà o degradant o altres vulneracions dels drets humans fonamentals. La convenció de Ginebra reconeix a més el dret a sol·licitar asil als països que l’han signada.

 

Atesos els fets, el plenari del Consell de Mallorca manifesta la solidaritat amb els refugiats que arriben a Europa amb l’esperança de construir-se un nou futur, fugint de la guerra i la barbàrie, i la necessitat de què la Unió doni resposta al drama humà. Per tot això, de la mateixa manera, sol·licita al Govern d’Espanya la no ratificació d’aquest acord, que s’ha de produir els propers 17 i 18 de març, i als estats membres que permetin la circulació i preparin l’acollida de les persones refugiades.

 

A la seu del Consell, 10 de març de 2016.