Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Ple del Consell acorda eliminar de la llei 13/2012 la possibilitat d'importar residus i l'obligatorietat de crear una tarifa per matèria orgànica

El Ple del Consell acorda eliminar de la llei 13/2012 la possibilitat d'importar residus i l'obligatorietat de crear una tarifa per matèria orgànica

(11/05/2017)

Des del Departament de Medi Ambient destaquen que la separació de matèria orgànica incrementaria les taxes de reciclatge i minvaria la incineració, el que permetria tancar dos forns de la incineradora

El Ple del Consell de Mallorca ha acordat instar al Parlament de les Illes Balears perquè derogui l'article 19 de la Llei 13/2012 (de mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigües, altres activitats i mesures tributàries) que permet la importació de residus de fora de les Illes Balears.

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha insistit que "és imprescindible tancar totes les portes a la importació de residus perquè Mallorca no torni a ser mai més el femer d'Europa". A més, ha recordat que la importació de fems va contribuir a incrementar la generació d'escòries i de cendres, i en aquest darrer cas minvant la vida útil del seu dipòsit.

Per altra banda, l'acord de Ple també inclou la modificació de l'article 24 d'aquesta mateixa llei perquè la creació d'una tarifa específica per a la matèria orgànica deixi de ser una obligatorietat i sigui opcional. En aquest sentit, la consellera Espeja ha volgut deixar clar que la intenció del Departament de Medi Ambient és que la fracció orgànica entri de manera gratuïta a la planta de tractament.

"La implantació d'una tarifa específica seria ara mateix un factor dissuasiu amb efectes negatius molt previsibles per a l'economia dels municipis", ha dit Espeja. Cal recordar que el nou Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca, que s'està redactant des del Departament de Medi Ambient, inclou la implantació a tots els municipis de l'illa de la recollida de la matèria orgànica.

La fracció orgànica suposa el 40% en pes de la bossa de fems, per tant, amb la seva separació es redueix el la incineració i es propiciaria el tancament de les línies 1 i 2 de la incineradora. A més, l'eficiència de la incineradora augmentaria, provocant una major venda d'energia que repercutiria damunt tarifa, ja que la matèria orgànica es compon principalment d'aigua i això minva el poder calorífic.

La implantació de la recollida de matèria orgànica milloraria també les taxes de recollida selectiva, que segons la normativa europea han de ser del 50% el 2010 i del 65% el 2030.