Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El patrimoni mundial de la serra de Tramuntana participa en el fòrum internacional sobre l’Istme de Curlàndia, a Lituània

El patrimoni mundial de la serra de Tramuntana participa en el fòrum internacional sobre l’Istme de Curlàndia, a Lituània

(14/06/2019)

Patrimonis mundials europeus han exposat bones pràctiques en la preservació dels llocs, 20 anys després de la inscripció d’aquest parc nacional en les aigües de la mar Bàltica.

La serra de Tramutana ha participat aquest dijous i divendres del fòrum internacional «Curonian Spit for us and for the world» (Istme de Curlàndia per a nosaltres i per al món), una trobada on diversos patrimonis mundials europeus han exposat, davant els responsables del parc nacional de l’istme de Curlàndia, exemples de bones pràctiques per a la preservació del bé.

Diversos responsables i representants de la comunitat local de Neringa, on se situa aquest patrimoni de la UNESCO, han discutit durant aquest fòrum sobre el passat, present i futur del lloc: els reptes per preservar el lloc, les expectatives de la població i dels inversors i els temes més rellevants d’aquest territori, que és a la llista de patrimonis mundials des de l’any 2000.


Cap al vintè aniversari de la Declaració

Situat al nord de Lituània i limitant amb Rússia i la mar Bàltica, l’any que ve el parc nacional de l’Istme de Curlàndia celebrarà el 20è aniversari de la declaració d’aquest extens territori com a patrimoni mundial per la UNESCO. El motiu, ser un exemple espectacular de paisatge amb dunes d’arena molt exposades a les forces naturals i als efectes del gran atractiu turístic que, gràcies a la protecció de les administracions i sobretot a la defensa que n’ha fet la comunitat local al llarg dels segles, han fet que aquest patrimoni resti avui encara pràcticament intacte.


Exemples i bones pràctiques a la serra de Tramuntana

També han estat convidats representants de diversos patrimonis mundials, a més de la serra de Tramuntana, com ara el de la mar de Wadden, a la mar del Nord d’Alemanya; del Districte dels Llacs anglès; de l’oficina de la UNESCO del Ministeri de Patrimoni Cultural d’Itàlia o del parc nacional a terres russes, annex a la zona de l’istme de Curlàndia lituana.

Sota el títol «Gestió d’un patrimoni mundial viu: residents i visitants», el Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial ha explicat les accions duites a terme, sobretot pel que fa a la participació, amb la creació de diversos fòrums (Mesa de Batles, Consell de Participació i Mesa Permanent i Comitè d’Experts) i amb mesures per controlar el flux de visitants. En aquest sentit, s’ha parlat de la mesura que comença justament demà i que prohibirà l’accés de vehicles de motor a la península de Formentor durant els mesos d’estiu, de les 9 del matí a les 7 de l’horabaixa.

També s’ha explicat el monitoratge de la Serra que s’està duent a terme, amb un sistema de més de trenta indicadors en quatre àrees d’interès (població i socioeconomia, cultura i patrimoni, medi ambient i territori i mobilitat), que servirà per tenir un coneixement concret i sistemàtic de la situació del patrimoni.