Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Parc Natural de sa Dragonera potencia els estudis d’espècies en perill d’extinció

El Parc Natural de sa Dragonera potencia els estudis d’espècies en perill d’extinció

(21/02/2022)

La vicepresidenta Ribot recorda que «un dels principals problemes de conservació del parc és l’alteració dels biòtops per les activitats humanes».

L’Autoritat de Gestió del Parc, formada pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca i la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, s’ha reunit per fer balanç de les activitats duites a terme durant el 2021 i per aprovar el Programa Anual d’Execució del Parc Natural de sa Dragonera (format per l’illa de sa Dragonera i els illots des Pantaleu i sa Mitjana). El programa del parc per al 2022 compta amb un pressupost de 150.234,33 euros.  

Es faran estudis, entre els quals se’n durà a terme un sobre la baldritja (Puffinus mauretanicus) en perill d’extinció, i tasques de seguiment de l’àguila peixatera, les ratapinyades i la tórtora per veure la seva absència o presència, entre d’altres estudis i seguiments. Entre les prioritats bàsiques del programa d’execució, també s’inclouen aspectes com la conservació i recuperació d’hàbitats, i la continuació de les tasques de prevenció, control i d’erradicació d’espècies invasores.

Aconseguir la sostenibilitat de l’activitat humana continua sent una prioritat i, per aconseguir-ho, està previst instal·lar un sistema autònom de depuració d’aigües fecals i un de plaques fotovoltaiques, que abastirà totes les instal·lacions d’energia renovable i neta.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat la necessitat de «continuar treballant per conservar i recuperar hàbitats, i fer el seguiment de les tasques de prevenció, control i d’erradicació d’espècies invasores» i ha recordat que «un dels principals problemes de conservació al parc és l’alteració dels biòtops per les activitats humanes i, sobretot, de forma indirecta per la introducció d’espècies no autòctones».

En aquest sentit, es continuarà fent un control per reduir pertorbacions antròpiques de les aus marines i es farà seguiment de la prohibició de tot tipus de megafonia al parc, especialment, a la zona del moll de cala Lledó. Així mateix, personal informador controlarà les persones usuàries i les entrades al parc.

«És molt important continuar amb projectes per a la protecció i conservació de la fauna, d’hàbitats i de la flora; per a la gestió agrícola i forestal o per al control d’espècies al·lòctones», ha afegit la consellera.

Es continuaran impulsant tasques de recerca i desenvolupament de projectes d’investigació nous, relacionats amb la biodiversitat, l’etnografia i la cultura. Durant les èpoques de nidificació d’espècies sensibles (virot petit, falcons, etc.), se seguirà treballant amb les diferents administracions per coordinar el control i la vigilància de les visites incontrolades a àrees sensibles.

Per la seva banda, Llorenç Mas, director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, ha indicat que «continuar les actuacions de protecció i conservació de la biodiversitat de sa Dragonera és un dels objectius primordials de les administracions, per poder minimitzar els efectes de l’emergència climàtica als nostres ecosistemes. Donar solucions coordinades i conjuntes als reptes ambientals d’un dels emblemes de protecció de Mallorca és sempre una bona notícia», ha afegit Mas.

El Programa d’Execució Anual del Parc Natural de sa Dragonera també recull la necessitat de potenciar la participació ciutadana com a element clau per conscienciar la ciutadania dels valors biològics i culturals als espais naturals, amb diversos voluntariats i activitats enfocades a tots els públics per apropar el parc natural a tots els mallorquins i mallorquines.

El programa també destaca la col·laboració del Parc Natural amb entitats com el CSIC, IMEDEA, el Consorci per la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), Palma Aquarium, l’Ajuntament d’Andratx, conveni de col·laboració amb la Direcció General de Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient i altres convenis de col·laboració com, per exemple, el signat amb l’associació Save The Med foundation.

A la reunió d’avui també hi han assistit Joan Ramon, gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), i Pilar Gómez, directora del Parc Natural de sa Dragonera, i membres de l’Autoritat de Gestió del Parc.