Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Parc Natural de sa Dragonera aposta per la conservació amb el control del nombre de visitants

El Parc Natural de sa Dragonera aposta per la conservació amb el control del nombre de visitants

(24/05/2017)

L’eliminació de les rates al parc ha propiciat la recuperació d’aus i plantes endèmiques

Com cada any dia 24 de maig se celebra el Dia Europeu dels Parcs, en commemoració del primer parc nacional creat a Suècia dia 24 de maig de 1909. Enguany el dia europeu té com a lema "Canvia el clima, canvien els parcs", per fer esment a com afecta, o afectarà, el canvi climàtic als espais naturals protegits.

 

El Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, juntament amb la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, gestiona el Parc Natural de sa Dragonera, un espai natural protegits des de l’any 1995 i que igual que la resta d’àrees protegides a Europa compleix un paper fonamental en la conservació de la naturalesa, la preservació dels recursos naturals i la biodiversitat.

 

Cal remarcar que, gràcies a la regulació d’entrada de visitants establertes a partir del Pla Rector de l’any 2001, i que s’ha mantingut i incrementat progressivament, les visites a sa Dragonera s’han estabilitzat amb una tendència a la baixa. Concretament enguany s’ha aplicat una reducció del 20%  de desembarcaments de “golondrines” de manco de 50 places.

 

El paper del Parc Natural de sa Dragonera és destacable també pel que fa a la conservació de la biodiversitat amb el manteniment de la fauna, les espècies vegetals endèmiques i d’importants poblacions d’aus. Concretament, es duen a terme un control sobre el corb marí, la gavina roja i el falcó marí. A més la Universitat d’Oxfort s’encarrega de l’estudi del virot petit i l’IMEDEA del virot gros i de la gavina cama groga. Els darrers resultats verifiquen el bon estat d’aquestes poblacions d’aus a sa Dragonera i la recuperació del virot petit.

 

Part d’aquestes bones dades es deuen a la desratització del Parc Natural duta a terme l’any 2011, que aquest any passat ha estat confirmada a través d’alguns estudis (flora, sargantanes i virots petits). En el cas de la flora, la recuperació, lenta però progressiva, mostra ja els seus efectes d’una forma evident.

 

També es duen a terme diferents accions de protecció i conservació. Una de les darreres accions ha estat la modificació de l’enreixat de la cova des moro per facilitar l’entrada de ratapinyades. Aquesta reixa es va instal·lar fa més de 25 anys i ara s’ha modificat per solucionar-ne els efectes negatius sobre els únics mamífers propis del parc.

 

Per altra banda, l’educació ambiental al Parc Natural també és un aspecte rellevant. En l’àmbit del programa d’activitats educatives adreçades als centres escolars s’ofereix la possibilitat de dur a terme una visita guiada amb les educadores del Departament de Medi Ambient. De fet, aquesta és una de les activitats amb més èxit arribant als 1.244 alumnes a n’aquest darrer curs escolar.

 

Finalment, cal destacar l’ampliació de la protecció de la zona que a partir d’enguany compta amb la declaració de Reserva Marina decretada pel Govern l’octubre del 2016, així com l’elaboració d’un nou PRUG (Pla Rector d’Ús i Gestió) per la millora de les zonificacions.