Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Museu Marítim de Mallorca pren forma i senta les bases pel seu funcionament

El Museu Marítim de Mallorca pren forma i senta les bases pel seu funcionament

(12/01/2018)

El president del Consell, Miquel Ensenyat, i la consellera de Cultura Fani Tur han signat avui el conveni que activa el consorci que, liderat per la institució insular, i amb el suport del GOIB, permetrà la creació del Museu Marítim de Mallorca. Des de la desaparició del Museu Marítim de Balears (1972) no ha existit cap entitat museística o similar que s'hagi fet càrrec d'aquesta responsabilitat.

El president del Consell, Miquel Ensenyat, i la consellera de Cultura Fani Tur han signat avui el conveni que activa el consorci que, liderat per la institució insular, i amb el suport del GOIB, permetrà la creació del Museu Marítim de Mallorca. El president del Consell, Miquel Ensenyat ha destacat la importancia de posar en marxa aquest espai abans no es perdi més patrimoni nàutic. De fetm ha recordat que “si fa 15 anys hi havia 500 embarcacions històriques, avi només n'hi ha 70. No volem que el patrimoni continui desapareixent”. En aquest sentit, Ensenyat se mostrat satisfet iha assegurat que “és un dia d'alegria: és la primera passa perquè aquest museu comenci a navegar i esperem que tengui una llarga travessa.”

A curt termini les accions previstes són ubicar un espai de referència a Ses Voltes. Aquesta seu es complementarà amb el llac del parc de la Mar que serà un museu a l’aire lliure.  En una segona fase s’ampliarà la xarxa amb diferents espais ubicats al port del Palma.  

El Museu comença amb una aportació de 250.000 euros que el Consell de Mallorca contempla al pressupost de 2018. El GOIB aportarà 75.000 euros. A més de la cessió de l’espai de Ses Voltes l’Ajuntament de Palma està pendent d’una aportació econòmica. D’igual manera, l’autoritat portuària ha mostrat el seu interès en col·laborar cedint espais i recursos econòmics. Amb aquest pressupost, el consorci té previst realizar una primera exposició temporal a la primavera.

 La Consellera de Cultura, Fani Tur ha recordat durant la signatura del conveni que el Museu marítim és un deute històric,.“La mar és un nexe d'unió entre totes les illes, no era lògic viure d'esquenes a ella. Ara hem de començar a valorar tot el patrimoni que tenim per oferir-lo” a la ciutadania. D’acord amb les explicacions del president, el Museu Marítim també s’ha concebut com una eina dinamitzadora de l’economia i la creació de llocs de feina. De fet, per la restauració i recuperació de les peces s’implicarà l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell.  Es recuperarà el sentit inicial d’aquesta escola.

Els objectius bàsics del consorci seran investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports, i estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests.

El consorci també tindrà com a objectiu impulsar la coordinació de les inversions que projectin les diferents administracions públiques per dur a terme les obres, els serveis i les instal·lacions que puguin incidir en la conservació i del patrimoni marítim de Mallorca i en la qualitat de vida i de futur de les persones que es dediquen a la mar. Al mateix temps s’impulsaran iniciatives per promoure la innovació i la recerca que tinguin una incidència positiva en els valors que fonamenta la cultural marítima. 

La nova entitat també s’encarregarà de fomentar i promoure exposicions, estudis i investigacions que contribueixin al coneixement de la història i de la situació actual dels diferents sectors marítims, portuaris i de senyalització marítima. Entre les seves finalitats també figura difondre i promoure la cultura marítima per mitjà d’exposicions, d’investigacions i de programes diversos.