Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Museu de Mallorca exposarà aquesta tardor l’espasa trobada al talaiot des Serral de ses Abelles de Puigpunyent

El Museu de Mallorca exposarà aquesta tardor l’espasa trobada al talaiot des Serral de ses Abelles de Puigpunyent

(28/05/2020)

La peça ja ha arribat al Museu de Mallorca i haurà de passar una quarentena

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, han anunciat avui que l’espasa prehistòrica de l’època del bronze final trobada al talaiot des Serral de ses Abelles, de Puigpunyent, que acaba d’arribar al museu formarà part d’una exposició durant la tardor, juntament amb altres peces similars que ja formen part del fons museístic. Al lliurament de l’espasa, hi han assistit un dels directors de l’excavació, Jaume Deyà, i el primer tinent de batle de l’Ajuntament de Puigpunyent, Miquel Estrades.

Durant l’acte de recepció de l’espasa prehistòrica, Busquets ha subratllat que «avui s’uneixen les dues baules de la cadena que permeten la conservació i difusió del nostre patrimoni» i ha explicat que les tasques que es feren al jaciment al 2109, en què es va trobar l’espasa, foren possibles gràcies a una subvenció de 14.000 euros de la Direcció Insular de Patrimoni. I ara, gràcies al Museu de Mallorca, que depèn de la Direcció Insular de Cultura, l’espasa serà restaurada per poder-la exposar i donar-la a conèixer com a part important de la història de Mallorca.

Així, la vicepresidenta i consellera ha considerat que aquesta troballa «és una mostra clara de la importància del fet que les administracions donin suport a la investigació i la conservació del nostre patrimoni».

D’altra banda, la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, ha incidit en la importància que té aquesta espasa en l’estudi de la història de Mallorca i, en aquest sentit, ha destacat el paper de generador d’investigacions que té el Museu de Mallorca. Així, Salvà, ha explicat que es faran investigacions juntament amb altres entitats, com ara la UIB.

Segons la directora del museu, estudis de peces similars han determinat que provenen de fora de les illes i ha considerat «interessant que Mallorca, en altres èpoques, hagi tengut una importància tal que li ha permès relacionar-se amb altres indrets del món». Salvà també ha explicat que «descol·loca» el lloc de la troballa, ja que normalment es relacionen aquestes peces amb rituals funeraris i aquesta s’ha trobat «a un lloc de vida».

Així ho ha explicat un dels directors de l’excavació del talaiot des serral de ses Abelles, Jaume Deyà, que ha explicat que «ningú no s’esperava la troballa d’aquest objecte» perquè s’hi estaven adequant els entorns per fer visitable l’interior del talaiot. Deyà ha afegit que és «és la primera vegada que es fa una troballa similar en un context arqueològic i supervisat per arqueòlegs», perquè d’altres els havien trobat gent aficionada o en el marc de tasques agrícoles.

Deyà ha destacat que l’espasa prehistòrica es troba en «molt bon estat de conservació» i ha remarcat que «el full es pla i mai va tenir ús militar» sinó que era un símbol de poder. 

L’espasa prehistòrica del talaiot del serral de ses Abelles ha estat trobada en «un context peculiar», segons Deyà, i està xapada, segurament, per mor de l’impacte d’una pedra de la paret del talaiot on «estava clarament recolzada».

El 90 % del jaciment on s’ha trobat l’espasa que ara ja forma part del fons del Museu de Mallorca va ser excavat abans dels anys 60 del segle passat. Les troballes arqueològiques varen ser escasses ja que, segons ha explicat Deyà, el talaiot va ser incendiat intencionadament.