Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El llegat de Riber recollit en una exposició a la Misericòrdia

El llegat de Riber recollit en una exposició a la Misericòrdia

(05/04/2019)

La Biblioteca Lluís Alemany organitza la mostra «Llorenç Riber, mossèn i mestre» que inclou diverses monografies, manuscrits i traduccions del poeta i humanista mallorquí. Una exposició que romandrà oberta fins a finals de juliol i que servirà per a donar a conèixer els fons bibliogràfics i documentals d’aquesta biblioteca, així com animar a estudiar la figura i l’obra de Riber.


La Biblioteca Lluís Alemany és un espai del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca obert als investigadors, que aglutina un fons especialitzat en temes balears per a la investigació de caire universitari, l’estudi bibliogràfic balear i la recerca històrica i artística.

Un d’ells és el fons de Llorenç Riber (1881-1958), bona part del qual va ser adquirit entre els anys 1995 i 1999. Ara aquest fons és objecte d’una exposició, ubicada al primer pis del Centre Cultural la Misericòrdia, que s’estructura en una dotzena de vitrines monogràfiques que constitueixen una aproximació al personatge i a l’obra del poeta mallorquí.

Entre les peces destacades s’hi troben totes les edicions de La minyonia d’un infant orat (1935), l’obra més rellevant de l’autor, on es narra amb detall i precisió les vivències d’infància del poeta, així com A sol ixent, el seu primer poemari, publicat el 1912.

Llorenç Riber també deixa una herència valuosa de traduccions de clàssics grecs i llatins, tant al català com al castellà, com és L’Eneida de Virgili (1917), el manuscrit del qual es pot veure a la mostra. També s’hi inclouen llibres religiosos i de retòrica, com les tres biografies de Ramon Llull, entre aquestes: Vida abreujada del Benaventurat Ramon Llull (1921).

La mostra ofereix diversos textos sobre l’humanisme i el cristianisme, al voltant de les figures d’Erasmus i de Lluís Vives, així com la biografia i els assajos d’alguns dels màxims exponents de la literatura catalana, com és el cas de Juníper Serra, Costa i Llobera i Joan Alcover.

Sota el títol «Intercanvi epistolar amb Maria Antònia Salvà», una de les vitrines custodia prop d’una desena de missives que Riber intercanvià amb la poeta. Tots dos, juntament amb Miquel Ferrà, formarien part de l’Escola Mallorquina dins el Noucentisme.

Riber també va destacar per la condició de conferenciant i capellà de sermons multitudinaris. En aquest sentit, la mostra reuneix el sermó pronunciat a la Catedral de Mallorca, amb motiu del VII centenari del naixement del rei En Jaume, per la festa de la Candelària, el 1908.

Llorenç Riber va néixer el 1881 a Campanet. Estudià al seminari de Mallorca, on aviat es dedicà a la poesia. El 1900, el bisbe Campins el nomenà patge seu i obtingué premis importants a certàmens i jocs florals a partir del 1903. Ordenat sacerdot el 1905, aquell mateix any fou nomenat catedràtic de retòrica i poètica de llatí al seminari. Entusiasta del moviment catalanista –ja de seminarista ajudà Antoni M. Alcover en l’obra del Diccionari–, col·laborà activament en la revista literària Mitjorn (1906-07) i intervingué en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana (Barcelona, 1906).

L’exposició romandrà oberta fins a finals de juliol a la Biblioteca Lluís Alemany, amb horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores; i el dimarts, de 16.30 a 20 hores.

¿¿¿¿¿¿¿