Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El IV Certamen de Fotografia Serra de Tramuntana premiarà amb 5.700 euros les millors fotografies d’ahir i d’avui del Paisatge Cultural

El IV Certamen de Fotografia Serra de Tramuntana premiarà amb 5.700 euros les millors fotografies d’ahir i d’avui del Paisatge Cultural

(08/09/2021)

El tema central serà el desè aniversari de la declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO i en l’evolució de la Serra

El IV Certamen de Fotografia ‘10 anys Serra de Tramuntana. Ahir i Avui’ es posa en marxa a partir del 10 de setembre. Les inscripcions es podran fer des del 10 al 26 de setembre i els fotògrafs que hi vulguin fer part podran presentar les seves instantànies a través de la plataforma www.serradetramuntana.pixall.es.

La consellera de Territori Maria Antònia Garcías ha presentat el certamen, juntament amb el director insular de Territori, Miquel Vadell. Garcías ha remarcat que “el Consell no vol que la Serra sigui una postal i posa molt d’esment en dinamitzar-la, preservar-la i protegir-la, però és evident la seva bellesa”, especialment, ha assegurat la consellera, pels motius pels quals la Unesco va atorgar la distinció de Paisatge Cultural per la seva relació harmònica entre la interacció dels seus habitants i la natura.

“Captar aquesta bellesa i també aquesta transformació ha estat un dels objectius d'aquest certamen, que s'ha consolidat, ja que aquesta és la quarta edició”, ha assenyalat la consellera de Territori, qui també ha agraït a l'associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (AFONIB) la seva valuosa feina d’assessorament tècnic a les fotografies.

Aquest any hi haurà quatre categories dotades de tres premis cada una: 800€ per al guanyador/a, i dos premis d’honor dotats de 400€ i 200€ respectivament. A més, i seguint la iniciativa del III Certamen de Fotografia, se celebrarà un certamen virtual a través de les xarxes socials del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, per votar la millor fotografia de les elegides pel jurat format per especialistes en fotografia i en el patrimoni mundial de la Serra de Tramuntana. La fotografia guanyadora d’aquest concurs serà premiada amb una quantia de 100€. D’aquesta manera, el valor total dels premis del IV Certamen de Fotografia ‘Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial. Ahir i Avui’ és de 5.700€.

Les categories

El ‘IV Certamen de Fotografia 10 anys Serra de Tramuntana. Ahir i avui’  s’emmarca enguany en el desè aniversari de la Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de Paisatge Cultural. És per això que el se centrarà en aquesta efemèride per posar la mirada tant en els elements de la Serra que s’han mantingut immutables amb el pas del temps com en aquells que han evolucionat i l’han fet mereixedora de la inscripció com a Paisatge cultural de la Unesco, sense deixar de banda els éssers vius que l’habiten.

Les bases del concurs estableixen quatre categories inspirades en la convivència harmoniosa al llarg dels segles entre l’ésser humà i el medi. L'intercanvi entre les cultures musulmana i cristiana, característic de la zona mediterrània, forjà un paisatge únic, reconegut com a Patrimoni Mundial des de 2011.
La primera categoria és ‘La Serra intacta’, que té l’objectiu de captar en el medi físic de la Serra, amb imatges on no s’aprecien alteracions fetes pels humans. D’aquesta manera, es fotografiarà la Serra com era fa segles. ‘Vida a la Serra’ anirà sobre la biodiversitat: els humans, animals i plantes que conviuen dins l'espai que comprèn la Serra de Tramuntana. La tercera, ‘Transformació de la Serra’, és la categoria que posa èmfasi en l’impacte humà, sempre de forma respectuosa, per adaptar la vida a les condicions adverses del terreny. És l’espai per fotografies sobre els elements del patrimoni etnològic de la Serra (marjades de pedra en sec i la xarxa hidràulica). Finalment, la quarta categoria, ‘Refugi a la Serra’, cercarà dotar de protagonisme als aixoplucs que s’han construït a la Serra de Tramuntana, com per exemple possessions, llogarets o torres de defensa.

Una vegada proclamats els guanyadors d’aquest IV Certamen, i durant el mes de novembre, se celebrarà en un indret de la Serra de Tramuntana la inauguració de l’exposició itinerant amb les fotografies premiades a gran format i el lliurament de premis als fotògrafs agraciats.

Tota la informació i les bases del IV Certamen de Fotografia Serra de Tramuntana les podeu trobar a http://serradetramuntana.pixall.es/