Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Fons Mallorquí aprova dos projectes d’urgència a l’Afganistan i de salvament marítim de persones refugiades

El Fons Mallorquí aprova dos projectes d’urgència a l’Afganistan i de salvament marítim de persones refugiades

(18/07/2018)

La comissió executiva del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació on hi ha assistit el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado; ha tingut lloc avui a Costitx, els membres de la comissió, conformada per representants de les institucions de Mallorca com ajuntaments, Consell i Govern, han aprovat, entre altres decisions, dos projectes d'emergència que se centren en l'atenció de persones refugiades a l'Afganistan i a les aigües internacionals del Mediterrani.

Un d’aquests projectes abordarà la situació de milers de persones afganeses que s’han hagut de desplaçar a causa de desastres naturals o conflictes armats. D’ençà que es va instaurar un govern democràtic a l’Afganistan, moltes persones que havien emigrat al Pakistan i a Iran durant el règim talibà, han tornat al país per refer la seva vida. Tot i que les forces internacionals varen intentar erradicar completament els talibans, aquests s’han fet forts i controlen àmplies zones rurals, de manera que actualment el govern només regeix a les ciutats. La resta del país és en mans dels talibans, de l’ISIS o de senyors de la guerra locals. Tot això, ha provocat un seguit de desplaçaments de població que cerca seguretat i feina.


En manco de cinc anys, el nombre de desplaçats interiors va passar de 492.000 (2012) a més d’un milió i mig (2016) a causa de la manca de seguretat i de mitjans de vida. Només el 2016, 653.000 persones varen haver de fugir dels llocs d’origen per la violència i aquest moviment de població no s’ha aturat. Alguns desplaçats cerquen refugi a casa de parents de províncies veïnades, però la major part queda a campaments de refugiats en condicions inhumanes i, en molts casos, es veuen obligats a fugir més d’una vegada. A més a més, cada any tornen a l’Afganistan 300.000 persones, la major part de les quals tampoc no pot instal·lar-se al lloc d’origen i resta a campaments de refugiats. La vida en aquests campaments és plena de problemes: l’accés a un aixopluc i a menjar proporcionat per les Nacions Unides és molt limitat. Hi manca atenció sanitària i la majoria de refugiats i desplaçats no ignoren els seus drets. Tampoc no hi ha consciència dels drets de les dones i dels infants, la qual cosa provoca casos de violència contra les dones i abusos contra infants. 
El projecte té l’objectiu de proporcionar atenció sanitària bàsica per a 1.400 persones; sensibilització sobre hàbits higiènics i saludables per a 2.800 refugiats, sensibilització sobre salut reproductiva per a 380 dones i reduir el nombre de casos de violència contra les dones i els infants; i desenvolupar programes de conscienciació sobre els drets de refugiats i desplaçats, així com sobre drets de les dones i infants a quatre campaments de Kabul: Kochi Aabad, Char Rahi Qamber, Shahrak i Bagrami. 
El projecte disposarà d’un pressupost de 50.000 euros per complir aquests objectius.

La comissió del Fons també ha decidit actuar d’urgència per donar suport amb 55.000 euros a la fundació Proactiva Open Arms, que actua a aigües internacionals del sud del Mediterrani central.

El 18 d’abril de 2015 es va produir al Mediterrani el naufragi més gran d’ençà de la II Guerra Mundial: un pesquer amb més de vuit-centes persones a bord va naufragar prop de les costes de Líbia i la majoria es va morir. Aquest fet va propiciar que la Unió Europea decidís emprendre una operació de caràcter militar amb atribucions a aigües internacionals, l’EU Navfor MED o Sophia, activa actualment. Tot i que no té un mandat de rescat, participa en les operacions de salvament que es produeixen a la zona sud del Mediterrani central. El juliol de 2016 Proactiva Open Arms va decidir incorporar-se a l’operació de rescat de la Mediterrània central i unir-se a altres organitzacions civils com Metges Sense Fronteres, SOS Méditerranée i Sea Watch. Des de l’any 2014, més de 2,5 milions de persones han intentat travessar la Mediterrània, principalment cap a Itàlia, Grècia i l’Estat espanyol, segons les dades de les Nacions Unides. D’aquests dos milions i mig, més de 15.000 s’han mort o han  desaparegut mentre provaven d’arribar a Europa. Proactiva Open Arms s’encarrega de rescatar les persones que han naufragat o que estan en perill de naufragi, de proveir-les d’aliments, de roba, de mantes i d’atenció mèdica i traslladar-les fins a un port segur.
D’aquesta manera, Mallorca dona suport a un projecte tan vital, que té com a objectiu prioritari evitar la mort de persones que intenten arribar a les costes europees en embarcacions molt precàries mitjançant màfies que els extorsionen. També s’hi col·laborarà amb aliments, roba i mantes a cent persones rescatades fins a arribar a un port segur i amb una atenció mèdica. 
Recordar que des del Consell de Mallorca s’aporta el 70% del finançament del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.