Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El conseller Sevillano visita l’inici d’obres de contenció dels talussos de Formentor

El conseller Sevillano visita l’inici d’obres de contenció dels talussos de Formentor

(18/10/2022)

L’objectiu del projecte és prevenir esllavissades protegint els talussos i fer més segura la carretera Ma-2210

El conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, ha visitat avui l’inici de les obres de contenció de talussos de Formentor. La finalitat del projecte és prevenir esllavissades protegint els talussos i, d’aquesta manera, fer més segura la carretera Ma-2210 mitjançant malles de triple torsió i pantalles metàl·liques de protecció.
A més del conseller, també han assistit a l’inici de l’obra la directora insular d'Infraestructures del Consell de Mallorca, Olga Martínez, i el batle de Pollença, Andrés Nevado.


El departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca ha fet un seguiment durant els darrers anys dels problemes ocasionats per la caiguda de blocs rocosos al llarg de la carretera Ma-2210, una zona muntanyosa amb vessants i penya-segats de més d’un centenar de metres d’alçada en algun tram, entre els pk 3 i pk 6. El terreny, per les seves característiques, fa que sistemàticament es produeixin esllavissades rocoses, especialment en períodes de pluges intenses. En multitud d'ocasions, aquests despreniments arriben al voltant de la carretera provocant afectacions al trànsit per bloquejos de calçada, impactes en elements de la carretera i una disminució de la seguretat per als vehicles que hi circulen.


El conseller Sevillano ha explicat que «el que fem, amb aquest projecte, és anticipar-nos a la possibilitat que es produeixen despreniments a la zona, amb el risc que això suposaria per la gent. Per tant, actuen abans, consolidant i protegint els talussos amb la implementació de pantalles i altres elements de sustentació i seguretat necessaris per protegir l'entorn de la carretera Ma-2210 dels esllavissaments i despreniments rocosos del vessant. D'aquesta manera, aconseguim donar major seguretat a la via i als usuaris de la mateixa».


Cal recordar que alguns trams d'aquesta carretera ja varen ser protegits contra despreniments fa més de vint-i-cinc anys i van ser renovats l'any 2017, després d'un episodi de pluges molt important amb un despreniment que va afectar les pantalles instal·lades i van ser reconstruïdes. Quan la dinàmica de despreniments es va accentuar, el departament de Mobilitat i Infraestructures va redactar l'“Estudi d'alternatives per a la protecció contra despreniments rocosos de la carretera MA-2210 d'accés al cap de Formentor” on es defineixen les característiques i es dimensionen noves mesures de protecció contra despreniments en aquest tram de la carretera, adjacents a les zones ja protegides.


«Una vegada més, intervenim en la nostra xarxa de carreteres de manera preventiva, per evitar els rics que poden patir els usuaris de la via. Són ja moltes les obres en aquesta legislatura amb caràcter preventiu. Moltes vegades, des de les Administracions, s’ha actuat a posteriori d’un succés catastròfic. El que estem tractant d’aconseguir en aquests darrers anys és tot el contrari: anticipar-nos als possibles accidents i dotar de major seguretat a la infraestructura», ha afegit el conseller Sevillano.


Les actuacions principals que es duran a terme són les següents:
•    La instal·lació de pantalles metàl·liques de diferents alçades (2 a 5 m) i capacitat d'absorció d'energia per impacte (100-3.000 kJ) per protegir un total de 440 m lineals de carretera
•   La instal·lació de xarxes de cable d'acer ancorades al terreny, geomalles i malles metàl·liques de triple torsió per protegir una superfície total de talussos de 2.122 m2 mitjançant malles i xarxes metàl·liques.


El termini d’execució de les obres és de cinc mesos, amb un pressupost 410.762,32 euros, IVA inclòs.