Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell posa en marxa el primer Pla de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca

El Consell posa en marxa el primer Pla de Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca

(31/05/2018)

I ho fa amb la intenció d’iniciar aquest 2018 un programa per identificar i recollir informació sobre les mostres principals d’aquest patrimoni immaterial en els diferents municipis de Mallorca, per després aglutinar-la en una base de dades, que permeti conèixer la riquesa d’aquest patrimoni i treballar-hi per a la salvaguarda. Una línia de feina nova, que engega el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, amb un pressupost inicial de 120.000 euros i que té com a objectiu elaborar l’Inventari del patrimoni cultural immaterial de Mallorca.

Segons la declaració de la UNESCO, de 17 d’octubre de 2003, «s’entén per patrimoni cultural immaterial els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que les comunitats, els grups i, en alguns casos, els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural». Aquest patrimoni cultural immaterial «es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats i grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, infonent un sentit d’identitat i continuïtat, i contribuint així a promoure el respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana». Parlam de tradicions i d’expressions orals i hi incloem l’idioma com a vehicle del patrimoni cultural immaterial; arts de l’espectacle; usos socials, rituals i actes festius; coneixements i usos relacionats amb la naturalesa i l’univers; així com tècniques artesanes tradicionals.

 

A diferència d’altres comunitats, com Catalunya, el País Basc i Andalusia, fins ara Mallorca no disposava de cap pla director per a l’inventari i la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de Mallorca, que ara posa en marxa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. Elaborat per l’expert en patrimoni cultural, Andreu Ramis Puig-Gros, el Pla és una de les actuacions previstes dins el Pla Insular de Gestió del Patrimoni 2017-2019 del Consell de Mallorca.

 

Antecedents

El Pla de Patrimoni Immaterial consolida una línia de feina encetada des del Departament de Cultura i Patrimoni entorn a l’estudi del cant de la Sibil·la, patrimoni immaterial de la humanitat, que és objecte d’un seguiment de l’estat de conservació mitjançant l’elaboració d’informes per a la UNESCO, l’impuls de les declaracions de les festes d’interès cultural (FIC) que fa el Consell de Mallorca: Sant Antoni de sa Pobla, el ball dels cossiers d’Alaró, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós de Felanitx, els cavallets de Felanitx, el ball dels cossiers de Manacor i el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor; així com la realització de diferents jornades de divulgació del patrimoni immaterial al llarg de 2017, per abordar temàtiques tan diverses com: la vida quotidiana i l’espai domèstic, la memòria oral, el patrimoni gastronòmic, la betlemística a Mallorca i les cases santes. 

 

Ara, el Pla de Patrimoni Immaterial és un document marc que es planteja anar més enllà d’actuacions puntuals, per posar en marxa un programa de feina que permeti localitzar i identificar el valuós patrimoni immaterial que conserven els pobles de Mallorca; recollir la informació que encara està disponible sobre aquestes manifestacions culturals i aglutinar-la a través d’una base de dades informatitzada.

 

Inventari del Patrimoni Immaterial de Mallorca

 

Per posar en marxa el Pla, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports disposa de 120.000 euros de pressupost. En aquests moments s’està fent feina per signar un conveni de col·laboració amb l’Institut Ramon Muntaner, de Tarragona, per utilitzar la metodologia que han creat, i que ja s’utilitza a Menorca, basada en unes fitxes de patrimoni immaterial, com una manera d’unificar criteris i formes de treballar entre territoris. A partir d’aquestes fitxes, està previst que dins aquest 2018 equips formats per professionals de diferents disciplines –antropòlegs, historiadors, fotògrafs...– puguin recórrer els pobles de Mallorca i recollir dades sobre les diferents manifestacions de patrimoni immaterial que han arribat fins als nostres dies. Unes dades que després nodriran una plataforma digital, que s’està acabant de dissenyar a partir d’una eina informàtica que permeti recollir i conservar en línia la informació recollida pels professionals, informadors, col·laboradors o voluntaris.

 

Tota aquesta feina té com a objectiu últim elaborar l’Inventari del patrimoni cultural immaterial de Mallorca, com a iniciativa urgent i prioritària, donat el fet que es tracta d’un patrimoni valuós, vulnerable i que necessita d’una salvaguarda perquè pugui perdurar en el temps. 

 

Aquesta és una de les línies de feina principals que recull aquest primer Pla Director per a l’Inventari i la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca, que n’incorpora d’altres, com és també la necessitat de treballar la identificació i localització de la documentació bàsica que permeti el coneixement del patrimoni cultural immaterial de Mallorca, que s’ha treballat des d’entitats diferents –arxius, fons documentals, museus, col·leccions amb continguts etnogràfics, revistes, publicacions...– sobre aspectes concrets d’aquest patrimoni, amb l’objectiu de donar a tota aquesta feina un enfocament global.