Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell participa en la VII Trobada Ibèrica del Patrimoni Mundial per explicar la recuperació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana

El Consell participa en la VII Trobada Ibèrica del Patrimoni Mundial per explicar la recuperació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana

(29/04/2022)

El Departament de Territori impulsa estratègies per aconseguir el desenvolupament agrari i la dinamització econòmica d'aquest paratge.

El director insular de Territori i Paisatge, Miquel Vadell, ha participat en la VII Trobada Ibèrica del Patrimoni Mundial, que s’ha celebrat a Aranjuez, que enguany celebra el 50 aniversari de la Convenció del Patrimoni Mundial. Vadell ha explicat la recuperació del paisatge cultural de la serra de Tramuntana a partir d'estratègies que facilitin el desenvolupament agrari i la dinamització econòmica.

A la seva ponència, el director insular ha exposat algunes de les problemàtiques que afecten la Serra com són la pèrdua de població d'alguns municipis de la zona nord, l'existència de municipis amb molta pressió turística i la pèrdua de l'explotació agrària. També ha assenyalat les evidències de com afecta el canvi climàtic a Mallorca amb l'augment de les temperatures, la disminució de les precipitacions, caps de fibló, inundacions i torrentades.

Vadell ha detallat les passes que es fan cap a la descarbonització de la Serra i la necessitat d'apostar per les energies renovables, especialment per l'utilització de la biomassa com a element per la millora i manteniment dels espais forestals.

Com a proposta de futur de recuperació basada en l'economia circular, el director insular de Territori i Paisatge ha explicat el projecte estratègic que el Consell està desenvolupant als municipis d'Estellencs i Banyalbufar per identificar espais agraris en desús i les actuacions per fer possible que aquests espais agraris abandonats tornen a ser productius.

També ha destacat la necessitat de garantir que la interacció de les persones amb la Serra es faci de manera sostenible per afrontar el canvi climàtic. En aquest sentit, afirma que és essencial aplicar i respectar els principis de la Declaració de Patrimoni Mundial de la serra de Tramuntana.