Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell homenatja Maria Antònia Salvà

El Consell homenatja Maria Antònia Salvà

(29/01/2020)

La sala de plens del Consell de Mallorca ha acollit avui l'acte institucional de l'Any Salvà que dona inici a tot un seguit d'actes dedicats a recordar i difondre la figura i l'obra de la Maria Antònia Salvà, organitzats pel Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca a través de la direcció insular de Política Lingüística i la Fundació Mallorca Literària.

L'acte, que ha començat amb un tast de l'espectacle "Som Tantíssimes", de Joana Abrines i Marga Rotger, ha comptat amb les intervencions de la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, qui ha destacat el compromís de Salvà amb la llengua i la cultura mallorquines. Així, Busquets ha destacat la faceta de traductora de Salvà perquè "això posa de manifest el seu compromís amb la cultura perquè, amb les traduccions té la voluntat de donar a conèixer els clàssics de la literatura universal als territoris de parla catalana".

Després de llegir el poema "A la llengua Pàtria", Busquets ha afegit "recollim el llegat de Maria Antònia Salvà com a dona valenta, decidida per seguir la seva vocació d'escriptora en un món d'homes i també el de preservar la nostra llengua com a part de la nostra identitat, la d'aquella Mallorca que la va inspirar".

Durant el seu discurs, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha reconegut que "el seu exemple, com a escriptora i com a dona en una societat totalment masculinitzada, avui ens inspira" i ha recordat que "al Consell de Mallorca, la mirada i la veu de dona és una constant que amara tota la nostra acció de Govern".

Així mateix, Cladera ha ressaltat que "la seva poesia també ens serveix de mirall d'una Mallorca que des del Consell volem preservar, mantenint l'equilibri entre el renou i el silenci, entre l'explotació turística i la preservació de la nostra identitat que ens fa únics, entre el progrés social i econòmic, i la conservació del nostre entorn".
La doctora en Filologia Isabel Granya ha aprofundit en la vida i obra de Maria Antònia Salvà i ha animat les institucions a continuar amb iniciatives com l’Any Salvà perquè “una autora que no es llegeix no existeix”


A l'acte d’homenatge a la escriptora de l’Escola Mallorquina també han participat el batle de Palma, José Hila, i la regidora de Cultura de Llucmajor, Francisca Lascolas, que també han destacat el fet que Maria Antònia Salvà fos pionera en un món d'homes.

Alumnes del CEIP Maria Antònia Salvà de Palma han recitat poemes de Salvà i el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura, ha llegit alguns fragments de l’obra en prosa de Salvà.

Abans de cloure l'acte, Miquela Lladó i Jordi Tugores han oferit un espectacle de poesia cantada sota el títol "Com un ventall".

El programa d'actes de l'Any Salvà organitzat per la direcció insular de Política Lingüística i la Fundació Mallorca Literària compta amb conferències i rutes literàries entre altres esdeveniments que pretenen mantenir viva la figura de Salvà i difondre la seva obra.

Aquí podeu veure i descarregar el PDF amb el programa d'actes.

Vídeos

Homenatge Any Salvà