Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell fa entrega del reconeixement de Festa d'Interès Cultural a Sant Joan Pelós de Felanitx

El Consell fa entrega del reconeixement de Festa d'Interès Cultural a Sant Joan Pelós de Felanitx

(24/06/2016)

L'acte s'ha celebrat aquest divendres capvespre en motiu del ball de Sant Joan Pelós, que enguany s'ha iniciat a la plaça de Sa Font de Santa Margalida. Per part del Consell hi han assistit el president, Miquel Ensenyat, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll.

Tres anys després de la petició feta per l'Ajuntament de Felanitx perquè es declaràs Sant Joan Pelós Festa d'Interès Cultural (FIC), aquest divendres, festivitat de Sant Joan, el consistori felanitxer ha rebut aquest reconeixement de mans del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Ha estat durant un acte celebrat a la plaça de Sa Font de Santa Margalida al qual ha assistit el president del Consell, Miquel Ensenyat, el batle de Felanitx, Joan Xamena, el regidor de Cultura del consistori, Xisco Duarte i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. 

 

El reconeixement com a FIC de Sant Joan Pelós arriba després que el Ple del Consell de Mallorca així ho aprovàs per unanimitat el 8 d'octubre de 2015. Segons l'informe elaborat pel Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca, Sant Joan Pelós representa sant Joan Baptista i dur el sobrenom de pelós perquè antigament anava vestit amb una pell d'ovella sense assaonar. Aquest personatge surt a ballar pels carrers de Felanitx la festa de Sant Joan acompanyat pel so d'un flabiol, una guitarra i un violí; va vestit amb calces curtes i camisa blanques i faldilla vermella i balla al compàs d'una música pròpia. Està documentat per primera vegada el 1757 i ha continuat viu i mostrant el seu ball malgrat els segles que han passat, representant encara avui una de les expressions vives de la nostra cultura popular i tradicional, que cal salvaguardar, com a part del nostre patrimoni cultural immaterial: aquell que es transmet de generació en generació. 

 

Per al vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "la declaració de FIC de Sant Joan Pelós per part del Consell de Mallorca vol dir que aquesta festa no només és patrimoni del poble de Felanitx sinó també del conjunt dels mallorquins i mallorquines. La gent d'aquesta terra veim en la vostra festa un element que ens identifica i que pensam que s'ha de salvaguardar entre tots, perquè es mantengui viva. I què no vol dir? El Consell no pretén venir a dir als felanitxers i felanitxeres com ha de ser la festa de Sant Joan Pelós, vosaltres sou part de la festa i és per això que s'ha mantingut des del segle XVIII fins avui. Per tant, el que volem és animar-vos a que preserveu la festa, a que l'adapteu a la vostra evolució com a poble i que ens poguem assegurar que les generacions d'infants que avui són aquí puguin seguir identificant-se amb aquesta celebració". 

 

El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha reconegut "la feina feta per totes aquelles persones que han fet possible durant segles que la festa arribi fins als nostres dies. Un poble se fa gran en la mesura que és capaç de cuidar, de respectar i d'estimar les seves tradicions, que van més enllà dels segles. I aquí a Felanitx ho heu sabut conservar i, avui, des del Consell de Mallorca vos ho volem reconèixer".

 

Amb la finalitat de salvaguardar la festa, i tal com estableix la declaració de la UNESCO "Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial", de les festes declarades d'interès cultural se n'ha de potenciar l'estudi, la documentació i el registre. S'han de potenciar les condicions perquè la festa es mantengui viva, d'acord amb el que estableixi la col·lectivitat que la protagonitza i li dóna sentit. La tasca de protecció i de salvaguarda s'ha de dirigir fonamentalment cap a la divulgació i revaloració de tots els elements, les funcions i els significants que en formen part, i dels seus valors patrimonials, perquè la comunitat s'identifiqui amb la festa i els seus valors, i, per tant, en garanteixi la continuïtat.