Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell fa balanç amb Calvià i la resta d’administracions de la temporada turística i de l’aplicació del Decret llei contra el turisme d’excessos al municipi

El Consell fa balanç amb Calvià i la resta d’administracions de la temporada turística i de l’aplicació del Decret llei contra el turisme d’excessos al municipi

(26/10/2022)

Calvià és el segon municipi on el Consell ha fet més inspeccions, amb un total de 196 i ha aixecat 59 actes d’infracció.

El Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Calvià, el Govern de les Illes Balears i la Delegació del Govern a les Illes Balears s’han reunit avui per fer balanç de com ha transcorregut la temporada turística i de l’aplicació del Decret llei contra el turisme d’excessos al municipi calvianer.  La reunió ha estat presidida per la presidenta del Consell, Catalina Cladera; el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez Badal; la Delegada del Govern, Aina Calvo i la directora general de Turisme del Govern, Rosana Morillo. També hi eren presents representants dels cossos de la Guàrdia Civil i Policia Local de Calvià.

El Consell té les competències en ordenació turística des de principi d’any, quan les va rebre del Govern de les Illes Balears. Aquestes, unides a les de promoció turística que ja exercia la institució insular, fa que el Consell tengui totes les competències turístiques a l’illa.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha afirmat que «des del Consell som molt contundents contra l’oferta il·legal i el turisme d’excessos, i encara ho volem ser més. Des d’aquesta responsabilitat, treballem conjuntament amb la resta d’institucions i la cadena de valor per un turisme de més valor i menys volum que ens permeti seguir sent referents. I per assolir aquest objectiu, és molt important posar fi a l’oferta turística il·legal i el turisme d’excessos a Mallorca». En aquest sentit, Cladera ha recordat que «augmentarem la plantilla d’inspectors de turisme en cinc membres més, que s’afegiran als 15 ja existents i també reforçarem la tramitació de les sancions per ser més efectius en el seu compliment».

Calvià ha estat el segon municipi on el Consell ha fet més visites d’inspeccions, amb un total de 196 fins el 25 d’octubre. D’aquestes, 90 s’han fet a habitatges turístics, 52 a hotels, 20 a establiments de restauració i entreteniment, 15 a hotels-apartaments, 11 a apartaments turístics, i també a una agència de viatges i a una central de reserves. Aquestes inspeccions han donat peu a 59 actes d’infracció.

Al juliol d’enguany, el Consell va cedir a l’Ajuntament de Calvià la potestat de sancionar i tancar establiments que incomplissin la norma del turisme d’excessos, tal i com contempla la pròpia normativa en els casos de Calvià, Llucmajor i Palma. Això ha permès actuar de forma molt més àgil a l'hora de tancar bars o establiments que incompleixen la normativa, ja que Calvià disposa d’un cos policial i d’inspectors que coneixen la zona a la perfecció i que poden actuar de manera immediata. 

En aquest temps, l’Ajuntament ha tramitat 30 expedients sancionadors vinculats al decret llei d'excessos, de les quals 10 infraccions són molt greus, relacionats amb la venda d'acohol fora d'horari permès, i dos per cosificació de la dona. 20 expedients són greus, vinculats a les ofertes d'alcohol (happy hour, 3x2, etc), control de party boats i control a algun establiment hoteler. 

El batle Alfonso Rodríguez Badal ha destacat «la importància de treballar totes les administracions i les forces i cossos de seguretat amb un objectiu comú de desterrar els excessos, la qual cosa ha permès tenir capacitat de reacció cap a excessos que encara perduraven».

Els inspectors del Departament de Transició, Turisme i Esports també han fet inspeccions a altres municipis turístics, com ara Palma (701), Llucmajor (131), Pollença (84), Alcúdia (75), Santanyí (71), Santa Margalida (60) Manacor (55), Capdepera (54) o Sóller (51).

En els 10 mesos que fa que el Consell exerceix les competències en ordenació turística s’han executat més de 1.900 inspeccions, que han suposat més de 500 actes d’infracció. La majoria de visites d’inspecció s’han fet a allotjaments turístics (72%), seguit dels intermediaris turístics (16%) i establiments de restauració i entreteniment (11%). De les més de 500 actes d’infracció que s’han tramitat, que ja s’han derivat al Servei de sancions, la majoria són a habitatges turístics il·legals o per sobrecomercialització.

El Consell té en marxa un servei perquè la ciutadania pugui informar si té el coneixement o la sospita d’alguna oferta turística il·legal que s’estigui oferint a Mallorca. Les denúncies es poden fer arribar al correu electrònic inspeccioturisme@conselldemallorca.net, i totes s’investiguen. Fins ara s’han rebut 182 denúncies per aquesta via, 155 de les quals eren referents a habitatges il·legals.

Vídeos

rdp calvia