Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell estudiarà recórrer la sentència en contra de la NTC

El Consell estudiarà recórrer la sentència en contra de la NTC

(27/07/2017)

El TSJIB ha dictat sentència estimant, parcialment, el recurs d’ANGED i anul·la l’article 4.1 de la Norma Territorial Cautelar. Aquest article fa referència a la suspensió d’implantació de grans equipaments comercials. Cal recordar que la NTC deixarà de tenir vigència amb l’aprovació inicial del PECMA, prevista per a finals d’any.

El Consell de Mallorca es planteja recórrer la sentència que ha dictat el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) contra la Norma Territorial Cautelar. Amb aquesta decisió, el TSJIB estima, parcialment, el recurs que va presentar l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), anul·lant l’article 4.1 que fa referència a la suspensió d’implantació o ampliació de grans superfícies comercials (de més de 700 metres quadrats).  

D’aquesta manera, es podrien autoritzar grans equipaments comercials però només en sòl urbà i en terrenys que tenguin la condició de solar. No obstant això, la sentència no és ferma i hi ha 30 dies per a que les parts puguin presentar algun recurs. Des del Departament de Territori i Infraestructures, s’estan analitzant les possibilitats per interposar-lo ja que no es comparteix part de la sentència. 

La decisió judicial exposa que la NTC hauria excedit el marc legal per “raons imperioses d’interès general” que preveu la directiva Bolkenstein. A més, considera que el termini d’aplicació és massa ample. Però, des del Consell no es comparteixen aquests arguments perquè, com també reconeix la sentència, la institució insular es va ajustar a les atribucions que li atorga la Llei d’ordenació territorial.  

La NTC es va aprovar al febrer de 2016 com a pas previ a la redacció del Pla d’Equipaments Comercials de Mallorca (PECMA). La intenció del Consell era poder redactar el PECMA amb tranquil·litat i poder tenir una foto fixa de com es trobava, territorialment, el comerç de l’illa. 

Tot i que la NTC té una durada màxima de 3 anys, la seva vigència decau en el moment en què s’aprovi, de manera inicial, el PECMA. Aquesta aprovació està prevista per a finals de 2017 i, a partir d’aquest moment, la normativa vendrà marcada per les mesures concretes que marqui el Pla.