Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca se suma a la celebració del Dia Nacional de la llengua de signes catalana i espanyola amb un vídeo

El Consell de Mallorca se suma a la celebració del Dia Nacional de la llengua de signes catalana i espanyola amb un vídeo

(14/06/2016)

Per a celebrar i commemorar el Dia Nacional de la llengua de signes catalana i espanyola, el Consell de Mallorca ha publicat un vídeo on participen tots els consellers i conselleres del govern del Consell, per tal de sensibilitzar a la població i a les altres institucions en tenir en compte una llengua que és patrimoni de tothom, la llengua de signes. Una porta per a la comunitat sorda i sordcega a la integració a la societat.

No només s'ha fet un vídeo per a les xarxes, sinó que aquest dijous passat es va llegir una declaració institucional per tal de reivindicar la necessitat de seguir treballant per a una millor accessibilitat a la vida pública i a les institucions amb la llengua de Signes.

El Consell de Mallorca, compta amb un servei d'intèrprets de llengua de Signes a la seu de l'IMAS, adreçat a les persones amb discapacitat auditiva de l'illa, des del 2002 i també incorpora la llengua de signes a tots els actes públics de la institució. Una feina capdavantera enfront d'altres administracions.

 

Contingut de la Declaració Institucional pel Dia Nacional de la llengua de signes catalana i espanyola del Consell de Mallorca

Amb motiu del Dia Nacional de les Llengües de Signes Espanyoles el Consell de Mallorca volem posar en relleu el valor d'aquestes llengües en l'exercici dels drets, deures i llibertats de les persones sordes i sordcegues, com a garants de la seva participació igualitària en la vida democràtica.
Les llengües de signes són el resultat del procés de mútua interacció entre biologia i cultura en l'ésser humà i constitueixen un gran exponent de la seva capacitat creativa i d'adaptació. Com a llengües naturals donen resposta a la necessitat de comunicar-se i interactuar amb l'entorn, ajuden a estructurar el pensament i encarnen la història, les visions del món i les emocions dels seus usuaris i usuàries.
Amb el seu reconeixement en l'àmbit estatal en la Llei 27/2007, la nostra societat i les nostres institucions es comprometen tant a promoure l'aprenentatge i coneixement de les llengües de signes espanyoles com a garantir el seu lliure ús en tots els àmbits de la vida. 

El Consell de Mallorca apel·la a totes les institucions, agents públics, socials i al conjunt de la ciutadania a actuar de forma compromesa per col·locar a les llengües de signes espanyoles, en condicions d'igualtat, en totes les esferes de la vida educativa, social, cultural, econòmica i política de Mallorca. Les llengües juguen un rol fonamental per a la convivència i el respecte de les nostres comunitats, per això hem d'articular mesures que garanteixin la protecció de les llengües de signes espanyoles. 

El Consell de Mallorca estarà sempre al costat dels qui també defensen la igualtat, la justícia social, la inclusió i la diversitat, i en aquest sentit reconeix la labor del moviment associatiu de la CNSE, Confederació Estatal de Persones Sordes, que ha contribuït decisivament al fet que aquestes llengües aconsegueixin un estatus legal i social però sobretot per haver mantingut viu un llegat que forma part del patrimoni comú de tota la ciutadania.