Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca ret homenatge a les víctimes de violència masclista al Memorial de Raixa aquest 25N

El Consell de Mallorca ret homenatge a les víctimes de violència masclista al Memorial de Raixa aquest 25N

(25/11/2022)

La presidenta Cladera fa una crida a la unitat en la lluita contra el masclisme i adverteix del mal que fa qui nega la violència estructural cap a les dones

El Consell de Mallorca se suma a les mostres de condemna de les violències masclistes el 25N, el Dia Internacional per a l'Eradicació de la violència contra les dones. Aquest és el segon any que la institució insular fa al Memorial de Raixa un homenatge a les víctimes dedicat a les 39 dones assassinades a Mallorca per la violència de gènere des de l'any 2003, en què es tenen els primers registres oficials.

A l’acte hi han participat, la presidenta Catalina Cladera, les vicepresidentes del Consell, Bel Busquets i Aurora Ribot, conselleres, consellers i portaveus dels grups amb representació a la institució insular, altres representant institucionals com la directora de l’IBdona, Maria Duran, o el regidor de Justìcia Social, Feminisme i LGTBI de Palma, Alberto Járabo i familiars de les víctimes.
Cladera ha recordat que a l'Estat espanyol, enguany han assassinat 38 dones i 1.171 des de 2003 i també ha destacat en positiu que "socialment la tolerància a la violència ha baixat i disposem de més lleis, més garanties de dret per a les dones". Així i tot, la presidenta ha mostrat la seva preocupació pels posicionaments d'extrema dreta. "Negar la violència masclista és contribuir a la violència masclista. Negar les agressions a dones perquè són dones, és normalitzar la violència. Banalitzar insults, expressions i atacs aparentment innocents, és violència. No ens enganyem. Avançar en drets ha costat molt, però tornar enrere costa poc", ha afirmat.

La presidenta l Consell ha afirmat que la violència masclista és un problema estructural que "només el podem resoldre des de la unitat, sense fissures. Cal continuar treballant en la transformació de la societat perquè sigui més justa i feminista. Tenim una responsabilitat, com a societat i com a institució, amb cada una de les dones que ha patit i pateix violència.".

"Des del Consell seguim treballant i refermant els nostres compromisos, com reflecteix la declaració institucional que un 25 de novembre més, compartim amb tots els ajuntaments de Mallorca", ha afirmat Cladera.

Durant l'acte que ha cantat l'artista Joana Gomila i els i les assistents han dipositat una branca d'olivera en l'espai dedicat a elles, als jardins de Raixa.

El Memorial 25N

El Consell de Mallorca va instal·lar l'any passat aquest memorial permanent com un acte de justícia i reivindicació per a les víctimes, de reparació per a les famílies, I de memòria històrica perquè institucions i ciutadania no oblidi les ferides que deixa la violència contra les dones.

El Memorial hi ha 39 peces, identificada amb el nom de la víctima i la data de l'assassinat, es combina amb la resta de peces per formar un conjunt en la seva memòria, una suma de diferents històries personals que se sumen i relacionen. Aquesta iniciativa es va dur a terme amb la col·laboració dels departaments de Presidència, en concret de la direcció insular d'Igualtat i Diversitat, del departament de Territori i del Consorci Serra de Tramuntana, del de Sostenibilitat i Medi Ambient i del de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.
 

Vídeos

25 N Raixa