Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca reivindica les llengües de signes com una eina integradora

El Consell de Mallorca reivindica les llengües de signes com una eina integradora

(29/09/2018)

La institució insular celebra el Dia internacional de les Llengües de Signes amb un espectacle treatral escrit, dirigit i interpretat íntegrament per persones sordes

El Consell de Mallorca, institució pionera en implementar serveis per facilitar l'accessibilitat a l’administració de tota la comunitat de persones sordes, ha tancat aquest diumenge una semana de reivindicació i visibilització d’aquest col·lectiu. Coincidint amb la semana internacional de les llengües s’ha donat suport a la campanya "La llengua de signes ens inclou"amb la intenció d’acostar l'univers i els problemes de les persones sordes a la resta de la població de tot el món.

El darrer acte ha estat la representació d’un expectacle treatral escrit, dirigit i interpretat íntegrament per persones sordes; una representació a a càrrec de la companyia teatral "El grito". Aquesta companyia, va ser fundada el 1997, per un grup de joves actors sords que amb la coordinació de la professora Esther Colebrook, pretenien decidir trencar una barrera invisible. En aquest sentit, el president Miquel Ensenyat ha destacat que l’impuls a la cultura inclusiva és una passa important que “posa a les persones, sense cap distinció, en el centre de totes les decisions polítiques, inclús a l’hora de progrmaar activitats de caire cultural”. Així, segons Ensenyat “ amb aquest acte trencam una barrera i ens agradaria que servís d'exemple per a d'altres administracions”.

La presidenta de la Federació de persones sordes de les illes Balears, Ana Maria Ruíz, ha assenyalat que "La commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes i la llengua de signes mitjançant una obra teatral en llengua de signes, escrita, dirigida i interpretada íntegrament per persones sordes amb una companyia de reconegut prestigi nacional i internacional com és "El grito", suposa un reconeixement a la llengua de signes com a llengua de cultura, i encara més important una empenta cultural per les persones sordes “

La Comunitat Sorda té la seva pròpia cultura que emana de la seva llengua reconeguda a la llei 27/2007 que reconeix les llengües de signes espanyola i catalana com a llengües del nostre país. Com qualsevol altra llengua, la llengua de signes té les seves expressions culturals essent una de les més importants la teatral, per culpa de les barreres de comunicació que existeixen a la televisió, al cinema i al teatre, i que impedeixen a les persones sordes l'accés a la cultura i que suposen una greu discriminació enfront de la resta de la ciutadania.