Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca recupera l’antic camí d'es Correu entre Esporles i Banyalbufar

El Consell de Mallorca recupera l’antic camí d'es Correu entre Esporles i Banyalbufar

(13/03/2015)

La presidenta Maria Salom ha visitat avui aquesta antiga via de comunicació de la Serra de Tramuntana amb Ciutat, que actualment forma part de la Ruta de Pedra en Sec, i on els margers de la institució hi han fet feina durant dos anys

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha visitat avui les obres de recuperació que el Departament de Medi Ambient ha dut a terme al camí d’es correu, que actualment forma part de l’etapa 2 de la Ruta de Pedra en Sec, que va des de Banyalbufar a Esporles, i té una llargària de 7.592 metres.

 

El camí des Correu era la principal via de comunicació entre Banyalbufar, Esporles i Ciutat, fins a la construcció de la carretera actual a la meitat del segle XIX. Amb tota probabilitat segueix el traçat dels camins de carros de Banyalbufar, documentada ja en el Llibre del Repartiment (1232) i conserva en gran part les característiques dels antics camins de muntanya, amb un empedrat de gran amplària, especialment en el vessant d’Esporles.

 

Els treballs de rehabilitació, que han durat dos anys, han tengut com a objectiu millorar la seguretat dels senderistes i recuperar les característiques originals del camí.

 

Per aconseguir-ho, s’hi han fet tasques forestals per retirar materials acumulats sobre el camí i de reconstrucció de marges, parets i empedrats. S’ha treballat en el tram dos, que comença a la carretera d’Esporles a Banyalbufar (Ma 1100),  i finalitza a la finca de ses Mosqueres amb una longitud de 1.530 metres.

 

Les obres de rehabilitació han permès treure a la llum una part important de l’antic traçat, modificat amb la construcció d’un camí de carro i amb una capa de sediments de prop d’un metre i una paret damunt, la qual cosa ha suposat un considerable esforç a l’hora de retirar els materials i  reconstruir la paret. 

 

La presidenta, Maria Salom, ha mostrat la seva satisfacció per la recuperació d’aquest camí i ha reiterat l’aposta del Consell de Mallorca per millorar la Ruta de Pedra en Sec, una de les xarxes senderistes més importants d’Europa, que cada any atreu a milers de persones, i cada any a més turistes. «Per aquest motiu, i perquè la serra de Tramuntana és, sense cap dubte, un important element desestacionaliztador, des del Consell de Mallorca hem apostat de valent per recuperar els antics camins i els elements etnològics», ha dit la presidenta.

 

Aquests darrers anys la brigada de pedra en sec del Consell de Mallorca ha fet nombroses actuacions de restauració del patrimoni etnològic de la serra de Tramuntana amb l’objectiu de conservar i posar a l’abast de tots els mallorquins i dels que visiten l’illa el ric patrimoni que acull, i ajudar, així, a través del senderisme, a dinamitzar l’economia local dels pobles de la Serra, ha explicat la presidenta.

 

La visita ha comptat també amb la presència de la consellera de Medi Ambient, Catalina Soler; la directora insular del departament esmentat, Margalida Pocoví; el gerent del Consorci Serra de Tramuntana, Patrimoni Mundial, Tomeu Deyà; la directora insular de Relacions Institucionals, Maribel Crespí, i el batle d'Esporles, Miquel Ensenyat, i regidors de l'ajuntament.