Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca promou la millora ambiental i l’aprofitament cinegètic

El Consell de Mallorca promou la millora ambiental i l’aprofitament cinegètic

(20/06/2020)

Les subvencions del Servei de Caça i Pesca Fluvial, que l’any passat beneficiaren 50 entitats sense ànim de lucre dels sectors cinegètic, ecologista i animalista, estan dotades amb 180.000 euros

 

El Consell de Mallorca atorga, un any més, subvencions per dur a terme activitats socioambientals en matèria cinegètica o de pesca fluvial. Dotades amb un total de 180.000 euros, financen iniciatives que promouen la millora ambiental i l’aprofitament cinegètic. 

La convocatòria consta de dues línies per a entitats, persones titulars de vedats de l’illa i societats de caçadors locals. Amb la primera poden sol·licitar ajuts de fins a 2.500 euros per destinar-los a repoblació, estudi i seguiment d’espècies; manteniment d’hàbitats i d’agroecosistemes de vedats; difusió de les modalitats tradicionals de caça; despeses veterinàries; sembres i compra de gra o de formació. 

Enguany aquest tipus d’actuacions té especial rellevància per al foment de la tórtora salvatge (Streptopelia turtur), afectada pel Pla d’Acció per a la conservació de la tórtora europea (2018-2028) de la Comissió Europea, que estableix la millora dels seus hàbitats com un factor clau per recuperar l’espècie.

La segona línia de subvencions, per a inversions, preveu un màxim de 1.500 € per entitat, destinats a construcció de nuclis de cria i recuperació de conill, control de fauna invasora i maquinària agroforestal. 

Jaume Alzamora, conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, afirma que amb aquests ajuts «contribuïm a una gestió cinegètica sostenible, ja que serveixen, per exemple, per pagar les sembres que són necessàries per conservar els hàbitats d’una espècie vulnerable com la tórtora salvatge, o per fer repoblacions de perdiu o guàtlera». Alhora, «avui dia el col·lectiu caçador fa una feina fonamental per mantenir les finques, i els oferim aquest suport». 

«Es tracta d’uns ajuts que, en la darrera convocatòria, beneficiaren mig centenar d’entitats que treballen per als hàbitats de Mallorca i enguany la mantenim i ampliam, perquè al Consell no deixam de banda la sostenibilitat ambiental», conclou Alzamora. 

Les sol·licituds es poden presentar fins al 26 de juny.

Resultats de la convocatòria 2019 

Precisament, l’any passat el Servei de Caça va subvencionar 71 actuacions de 50 entitats, majoritàriament societats i associacions de caçadors, però també entitats sense ànim de lucre de caire ecologista i animalista. La quantia atorgada va ser de 135.744,62 euros, amb ajuts de fins a 4.000 euros per sol·licitant. 

La major part de les actuacions de 2019 estan relacionades amb el condicionament de finques, com ara la compra de maquinària agroforestal i la neteja forestal, o amb l’alimentació de les espècies cinegètiques, per la qual cosa se subvencionen les sembres i la compra de gra. 

També són nombroses les actuacions de repoblació d’espècies cinegètiques, sobretot de perdiu. Així mateix, gràcies a aquestes subvencions, s’han finançat projectes de recuperació d’espècies, com el conill o la cabra salvatge mallorquina, i de millora de races autòctones (ca rater i ca me). 

En aquest sentit, destaquen també dues accions de seguiment amb tecnologia capdavantera, a cegues (Scolopax rusticola) i milanes (Milvus milvus).