Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta el quadre de la filla adoptiva de l’illa de Mallorca, Montserrat Casas

El Consell de Mallorca presenta el quadre de la filla adoptiva de l’illa de Mallorca, Montserrat Casas

(13/04/2018)

Un acte que pretén reconèixer la tasca d’una dona que va defensar l’ensenyament públic amb un finançament adequat per a la UIB, la lluita contra les retallades en educació i investigació, la promoció de la ciència i la defensa de la cultura i de la llengua. La sala de plens del Consell ha acollit la presentació del quadre fet pel pintor José María Fayos. La presentació del seu retrat el mes d’abril coincideix expressament amb el mes en què va prendre possessió com a rectora de la UIB, dues vegades consecutives.

La sala de Plens del Consell de Mallorca s’ha omplert de persones que han volgut retre homenatge a la científica, professora, rectora, catedràtica i Filla Adoptiva de l’Illa de Mallorca, a títol pòstum, Montserrat Casas. «Avui, el nostre homenatge a Montserrat Casas ha de ser també un homenatge col·lectiu a tota la comunitat educativa que ella tant va defensar. Un homenatge extensiu al seu compromís amb l'educació, la cultura i la llengua pròpia de les Illes Balears.» ha destacat Ensenyat durant l’acte.

Va ser l’agost del 2015, durant aquesta legislatura, que es va llegir la instrucció de Casas, per nomenar-la Filla Adoptiva de l’Illa de Mallorca a títol pòstum, ja que l’homenatjada va morir el 30 de març de 2013 per complicacions derivades del càncer que patia. La vinculació de Montserrat Casas amb Mallorca i amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) s’inicià, l’any 1983. Primer en fou professora adjunta contractada, després professora titular i, des de l’any 1994, catedràtica de física atòmica, molecular i nuclear.

En el camp de la investigació centrà la tasca sobretot en l’estudi de sistemes quàntics i de la contaminació radioactiva i treballà al Centre d’Energia Nuclear de Saclay (França) i a l’Institut de Física Nuclear d’Orsay (França). A més, feu estades a la Università degli Studi di Trento (Itàlia) i a l’Institut de Física de La Plata (Argentina). Va publicar dos llibres i uns dos-cents articles en nombroses publicacions científiques.

Montserrat Casas destacà, a més de per la tasca de recerca, per la faceta de gestora, que desenvolupà a la UIB. L’any 2000 fou nomenada síndica de greuges (defensora universitària), la primera que tingué la universitat illenca. Ho fou durant cinc anys, fins al 2005. Es convertí en la primera rectora de la Universitat de les Illes Balears, càrrec que revalidà el 2011.

Montserrat Casas també feu una aposta decidida per la recerca. Un dels seus temors, expressat en més d’una ocasió per ella mateixa, era que la universitat oblidàs el seu paper com a creadora i divulgadora de coneixement. A més de potenciar la investigació científica en tots els àmbits, el gran projecte que assumí personalment, fou el de Campus d’Excel·lència per a la UIB. Aquest suposaria una inversió important en recerca; i s’aconseguí en el segon intent, amb molt d’esforç.

«Montserrat Casas no va néixer a Mallorca, però va ser, és, mallorquina. I no perquè aquesta institució pública li atorgues un guardó, sinó perquè na Montserrat hi va viure, hi va treballar, hi va aportar moltíssim a la societat que la va acollir. Tant, que la seva mallorquinitat esdevé un honor per a la seva terra d'acollida. Una professional que va lluitar per l’ensenyament públic i que durant la crisi, defensà un finançament just per la UIB i la continuïtat dels grups de recerca que tantes satisfaccions ens han donat.» Ha explicat Jurado durant la presentació del quadre de Montserrat Casas.

El departament que dirigeix Jurado, ha estat l'impulsor d'aquest quadre a través de la direcció insular de Relacions Institucionals i Presidència coordinada per Marc Herrera. El principal llegat de Montserrat Casas, un compromís que queda resumit en un fet: havia deixat dit que si moria, no enviessin flors a l’enterrament i que donessin els diners per constituir un fons –avui ja creat– destinat a joves investigadors de la Universitat.

Han assistit a la descoberta del quadre el president del Consell, Miquel Ensenyat, el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, juntament amb el vidu de Casas, Carles Bona, i l’autor del quadre, José María Fayos.

Tot seguit ha intervingut Carles Bona, que ha agraït al Consell aquest homenatge «Aquest homenatge ens toca molt de dins i vull recordar que la Montserrat mai va defugir cap responsabilitat, malgrat que moltes vegades no ho tingués fàcil pel fet de ser una dona.»

Les poetesses Victòria Secall, Àngels Cardona, la ballarina Margalida Llobera i la violinista Soriana Ivaniv han posat punt final a l’acte, amb una lectura poètica i dansa improvisada, dedicada a les dones que han participat en la recerca del coneixement. Àngels ha tancat l’acte amb un poema on la poesia i la física quàntica es troben, anomenat «Multivers», on els vuit primers versos són títols literals de publicacions que va fer Montserrat Casas durant la seva vida professional, que per Àngels Cardona estan carregats d’una gran força poètica.

 

MULTIVERS

Excitació col·lectiva dels clústers*  en els líquids quàntics.

Distribució de moments en l’estructura nuclear.

Aproximació semiclàssica.

Sistemes lligats a l’espai de moments:
comunicació quàntica.

Radiació de cossos negres.

Estats entrellaçats

 

Portes quàntiques.