Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca presenta a les cooperatives agroalimentàries el seu projecte per abaratir el compost

El Consell de Mallorca presenta a les cooperatives agroalimentàries el seu projecte per abaratir el compost

(20/12/2021)

Ribot: «el nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit avui amb Jerònima Bonafé, presidenta de la Unió de Cooperatives Agràries de les Illes Balears (UCABAL), per exposar-los els principals eixos del projecte «Tanca el cercle»: Pla estratègic per al tancament del cercle de la matèria orgànica a Mallorca.
Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte, que es presentarà als fons europeus Next Generation, té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de tractament d'orgànica que s’ubicaran a Marratxí, Santa Margalida, Calvià, Felanitx, Llucmajor.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca segueix fent la ronda de presentació del projecte «Tanca el Cercle» a tots els sectors que s’hi veuen implicats. En concret, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara han d’importar a un alt preu. Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència.

La consellera Ribot ha explicat que «”Tanca el Cercle” és el projecte més consolidat i transformador amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca. El nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. “Tanca el cercle” és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una important mesura per lluitar contra l'emergència climàtica», ha afegit Ribot.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l'únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

En l’actualitat, el compost que s’importa està al voltant dels 70 euros per tona i el compost que actualment genera el servei insularitzat de tractament de residus domèstics, té un preu públic molt reduït a tres euros per tona.

Quan les plantes estiguin en funcionament, les previsions estimen que es podria arribar a produir més de 80.000 tones de compost a l’any, ja que ara només es generen unes 18.000 tones. El compost que sortirà de les noves plantes serà també apte pel seu ús en agricultura ecològica.