Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca obri el refugi de sa Coma d’en Vidal

El Consell de Mallorca obri el refugi de sa Coma d’en Vidal

(17/12/2016)

Durant la jornada de portes obertes s'han pogut veure els resultats de les obres de millora de la casa i d’adequació de la zona forestal

El Consell de Mallorca ha inaugurat avui dematí, amb una jornada de portes obertes, el refugi de sa Coma d’en Vidal. D’aquesta manera es dóna compliment a una demanda històrica de l’Ajuntament d’Estellencs i de molts de senderistes, que reclamaven un refugi per poder descansar en el tram del GR 221 entre Andratx i Deià.

                  

A partir d’ara tothom que ho desitgi podrà fer la seva reserva per pernoctar-hi a través del telèfon de reserves 971 17 37 00/31. El refugi, que té una capacitat de 22 places, s’obrirà en règim lliure. És a dir, com ja passa en els refugis gestionats pel Govern i a diferència dels altres refugis del Consell, en un primer moment no comptarà amb personal d’atenció al públic, ni es prestaran serveis de manutenció i bar propis dels refugis guardats. A més, s’haurà de reservar tot el refugi i les claus s’hauran de recollir i tornar a les dependències de la Unitat de Refugis del Departament de Medi Ambient. Tot i així, es té previst treure el refugi de sa Coma d’en Vidal a concessió però sense ofertar serveis tan amplis com la de la resta de refugis del Consell.

 

A la jornada de portes obertes hi han assistit la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, el batle d'Estellencs, Bartomeu Jover, el regidor turisme i esports de Puigpunyent, Joan Planells i el tinent de batle de Banyalbufar, Joan Peralta.

 

Durant un any i mig el Departament de Medi Ambient ha duit a terme tasques de millora de les cases perquè es poguessin obrir al públic. Entre d’altres feines s’han revisat les instal·lacions, millorat la depuració, repassat tota la fusteria i la pintura, reparació de la teulada, neteja dels aljubs, posta a punt de la baixant d’aigües i muntatge del mobiliari interior i exterior.

 

Pel que fa a la zona forestal, vuit persones contractades a través del projecte del SOIB-Coorporacions locals s’han encarregat de dur a terme el tractament silvícola per tal d’afavorir la regeneració forestal i disminuir el risc d’incendi. D’aquesta manera, es pretén millorar l’espai agro-forestal de la finca, als voltants del refugi i que ocupa unes antigues marjades actualment abandonades. També s’han encarregat de millorar el tancament de la finca per controlar la penetració de cabres assilvestrades que provoquen danys a la vegetació i impedeixen la seva recuperació. Finalment, han restituit els espais degradats, afectats per l’incendi de l’any 2013, mitjançant la restauració vegetal i la revegetació, plantant arbres i arbusts autòctons de la zona.

 

A més, cal destacar que s’ha recollit la fusta cremada per fer-n’he compost i les restes d’arbres caiguts s’han reutilitzat com a llenya pel refugi.

 

Història de sa Coma d’en Vidal

 

El terrenys i la casa de sa Coma d’en Vidal, varen ser adquirides pel Govern Balear l’any 2002, i cedides al Consell de Mallorca al febrer del 2015. La finca, ubicada al municipi d’Estellencs, ocupa una àrea de 56,5 hectàrees entre la serra dels Pinotells i la carena del puig des Castellet. La casa, que a partir d’ara formarà part de la xarxa de refugis adscrits al Departament de Medi Ambient, té una superfície de 286 metres quadrats repartits en dues plantes. Prop de les cases s’hi troba la font des Moro, amb una mina paredada en sec per facilitar-ne la sortida de l’aigua.

 

Amb l’obertura d’aquest refugi el Consell de Mallorca compleix amb el seu objectiu d’ampliar la xarxa de refugis. Sa Coma d’en Vidal s’afegueix als refugis de Can Boi, Tossals Verds, Muleta, Pont Romà i Son Amer, situats a la Ruta de Pedra en Sec GR 221 que actualment té 167 kilòmetres oberts i senyalitzats.